Родителите на ментално силните деца никогаш не ги практикуваат овие навики

Повеќето родители сакаат да воспитуваат среќни и успешни деца. Сепак, за да се постигне оваа цел, тие мора да внимаваат на своето однесување, велат експертите. По децении работа со родителите и нивните деца, детскиот психијатар д-р Даниел Амен и советникот Чарлс Феј дојдоа до листа на работи кои родителите на ментално силните деца никогаш не ги прават. Ова се петте навики кои се најдоа на листата.

1. Го игнорираат нормалното однесување

„Кога не го разбирате нормалниот детски развој, веројатно ќе очекувате од вашето дете, адолесцент или тинејџер повеќе отколку што тие се подготвени да се справат. Ова води до фрустрација и чувство на неуспех. Кога имате основно разбирање за развој, полесно е да се забележи кога нешто е или не е нормално“, вели Амин за MindBodyGreen.

На пример, нормално е тинејџерите да сакаат да станат понезависни и да почнат сами да донесуваат одлуки. Знаејќи дека тоа е нормален дел од развојот ќе им олесни на родителите да ги почитуваат, а сепак да ги надгледуваат, истакнува Феј.

2. Тие се лош модел

Амин објаснува: „Ако вашето мото е „Прави како што велам, а не како што правам јас“, се подготвуваш себеси за неволја. здравје, вашите деца ќе го следат вашиот пример, затоа моделирајте го однесувањето што сакате вашите деца да го следат.

3. Забораваат како е да се биде дете или тинејџер

Ако родителите не можат да сочувствуваат со своите деца, тие можат да ги отуѓат, да направат да се чувствуваат како никој да не ги разбира или да им испратат порака дека нивните чувства се невалидни.

„Сеќавајќи се како беше кога бевте на возраст од вашите деца и сите предизвици и борби што ги имавте ќе ви даде многу поголема емпатија за нив“, се согласуваат Амин и Феј.

4. Премногу се попустливи

Бројни студии покажаа дека децата кои пораснале со најмногу психолошки проблеми имале родители кои никогаш не поставувале соодветни граници, според Феј и Амин.

5. Ретко поминуваат квалитетно време со своите деца

„Односите бараат две работи: време и подготвеност за слушање. Ако не поминувате време со нив или имате лош однос, веројатно ќе развијат огорченост и ќе се бунтуваат против вас“, забележуваат Феј и Амин. Меѓутоа, ако родителите поминуваат квалитетно време и имаат добар однос со своите деца, тие ќе изберат и ќе го имитираат нивниот морал и вредности.

„Правете работи во кои вашите деца уживаат и слушајќи ги ќе направи голема разлика во квалитетот на вашата врска со нив“, заклучува Амин.