Романија има за цел тројно убивање на мечки за да се справи со „пренаселеноста“

Романската влада во четвртокот (20-ти април) предложи тројно да се убива бројот на мечки што треба да се убиваат секоја година во обид да се контролира „пренаселеноста“ на заштитените видови, предизвикувајќи гнев кај еколошките групи.

Предлогот се заснова на неодамнешната проценка на романското Министерство за животна средина, според која бројот на мечки во земјата е приближно 7.500 до 8.000.

Зголемениот број на конфронтации со луѓе го поттикна и предлогот.

Од 2016 до 2021 година, Романија забележала 154 напади на мечки, што резултирало со 14 смртни случаи и 158 повредени, соопшти Министерството.

Предлогот би можел да види застрелани и убиени дури 426 мечки, што е повеќе од 140 лица минатата година.

Кафеавата мечка е меѓу 1.200 видови заштитени со директивата за живеалишта на Европската унија.

Романија го забрани ловот на трофеи во 2016 година, но дозволи убивање на стотици таканаречени „непријатни мечки“ според системот на откажување.

Покрај „специјализираниот технички персонал“, на ловците ќе им биде дозволено да пукаат во животните според новите правила.

Претходно овој месец, министерката за животна средина Барна Танцос го бранеше предлогот „бидејќи премногу луѓе загинаа, затоа што плативме премногу пари како компензации, бидејќи нападите се во пораст и наша должност е да го заштитиме човечкиот живот“.

Долгогодишен поддржувач на управувањето со популацијата на мечките, вклучително и преку пукање, Танцос рече дека „вадењето“ ќе се изврши под строги упатства и мониторинг.

Еколошките групи го осудија предлогот, нарекувајќи го овластување за отворена сезона за лов на трофеи.

Предлогот „ризикува да донесе нова постапка за прекршување против Романија поради непочитување на европските директиви кои строго го штитат овој вид“, рече Гринпис Романија, нарекувајќи го „циничен предлог за решавање на управувањето со мечките преку комерцијален лов“.

Романија одамна е позната како со најголема популација на мечки во Европската унија, со околу 6.000 животни.

Но, експертите предупредија дека вистинскиот број на мечки кои талкаат по Карпатите останува непознат, велејќи дека земјата користи застарен метод за броење на видовите.

Во 2021 година, Романија соопшти дека за прв пат ќе спроведе попис на своите заштитени кафени мечки користејќи ДНК.

Досега се собрани само 1.200 од околу 18.000 примероци, а првичните резултати не се очекуваат веќе неколку години.