Романија и Бугарија се подготвени за Шенген, изјави австрискиот претседател

0

Австрискиот претседател Александар Ван дер Белен, наводно, на неодамнешниот состанок со амбасадорот на ЕУ, Мартин Селмајр, рекол дека Романија и Бугарија се подготвени да се приклучат на Шенген.

„Се разбира, треба да знаеме кој влегува во ЕУ и Австрија, кој аплицира за азил. И, се разбира, ЕУ мора да ги контролира своите надворешни граници“, рече претседателот, според Клајн Цајтунг . „Романија и Бугарија ги исполнуваат критериумите за членство во Шенген. Загрижен сум за угледот на Австрија кај нашите европски партнери.

Австрискиот весник, цитиран од локалниот News.ro , забележува дека претседателот Александар Ван дер Белен на тој начин се дистанцира од канцеларот Карл Нехамер за ветото за Шенген. 

Австрискиот лидер се осврна и на загриженоста на деловното опкружување: „Кога познати компании од Австрија кои се успешно активни во Романија велат дека се загрижени за актуелната австриска политика, овие гласови треба да се сфатат сериозно. Се работи за реални нарачки, реални продажби и вистински работни места. И во Романија и овде во Австрија. Во овој поглед, се надевам дека решението наскоро може да помогне да се смират работите“.

Австрија стави вето на влезот на Романија во Шенген зоната на почетокот на декември минатата година, наведувајќи го зголемувањето на илегалната миграција. Во јануари, канцеларот Карл Нехамер рече дека Австрија ќе го задржи своето вето против проширувањето на Шенген се додека областа „не функционира“.

Романскиот министер за внатрешни работи Лусијан Боде неодамна изјави дека земјата ја задржува својата цел да се приклучи на Шенген зоната во 2023 година и покрај противењето на Австрија.