РУСИТЕ ГИ РЕГРУТИРААТ МАСОВНО, ПЛАЌААТ ДВОЈНО ПОВЕЌЕ! Закоравените борци одат во Украина да се борат, а за возврат добиваат нешто друго

0

Многу од нив се согласуваат.

Повеќето од Палестинците кои се на фронтот во Украина потекнуваат од Аин ал Хилве , најголемиот палестински бегалски камп во Либан, пишува Jerusalem Post.

Безбедносен извор од либанската влада изјави за Media Line дека Палестинците кои живеат во Либан се пријавиле да се приклучат на конфликтот во Украина и да се борат на страната на Русија, откако руските агенти им понудиле плата од 350 долари.

Изворот додаде дека напорите за регрутирање ги вршат активисти поврзани со палестинската амбасада во Либан. Повеќето од оние што се пријавиле се родени по 1969 година, така што немаат соодветна регистрација кај либанските власти, што им го олеснува патувањето за да учествуваат во конфликтот како платеници.

Регрутите наводно се членови на политичкото движење Фатах, предводено од претседателот на палестинската управа Махмуд Абас, како и други организации како Народниот фронт за ослободување на Палестина.

– Немам конкретни информации на оваа тема, но не сум изненаден што тоа се случи, бидејќи ситуацијата во камповите е мизерна… и нема работа за младите –  изјави Ријад Кахваџи, либански истражувач.

Поединци, наводно, добиваат месечна стипендија и додаток за нивните семејства во замена за да се согласат да учествуваат во конфликтот во Украина и да се борат на страната на Русите, додека на закоравените борци им се плаќа 500 до 700 долари, што е многу пари според сириските стандарди. .

Желбата на Русија да регрутира сириски борци има две цели: да го зголеми бројот на своите борци во Украина и да ја покаже лојалноста на Башар ал Асад , кој денес не би преживеал без руската поддршка, пишува „Џерусалим пост“.