Русите испраќаат роботи во Украина за да ги уништат американските и германските тенкови (Видео)

Русите се подготвени да испратат четири роботизирани оклопни возила „Маркер“ во Донбас.

Ова на Телеграм го потврди поранешниот директор на Роскосмос и раководител на научно-техничкиот центар „Царски вукови“ Дмитриј Рогозин.

Тој рече дека извршниот директор на компанијата од Магнитогорск, Андроид Техникс, Евгениј Дудоров, објавил дека е започнато вчитувањето на четири беспилотни роботи Маркер, кои потоа ќе бидат испратени во Донбас.

Како што беше претходно наведено, тие ќе бидат испратени во воената зона и ќе бидат во разузнавачка варијанта и ударна верзија. Роботите ќе учествуваат во битките по тестирањето на полигонот.

Според Рогозин, роботот може автоматски да ги уништи американските и германските тенкови Абрамс и Леопард и други машини во Украина користејќи електронски каталог во контролниот систем со слики од непријателска опрема. Роботскиот комплекс тежи околу три тони и има напредни вештини за автономно движење, а ги препознава објектите користејќи технологии за вештачка интелигенција.

Автономијата на платформата е обезбедена со модуларен мултиспектрален систем, во кој податоците се обработуваат со помош на алгоритми на невронска мрежа.