Русите напредуваат кај Лиман, Киев верува дека следува голем напад

Некои проценки велат дека Русија веќе има околу 320.000 војници во Украина и 150-200.000 во резерва. Украинците тврдат дека на границата има многу поголем број мобилизирани војници, дури и до половина милион.

Украинските власти велат дека во одреден момент во блиска иднина, веројатно на 24 февруари, на годишнината од почетокот на војната, ќе започне нова голема офанзива на руската армија или на исток или на југ од земјата. Сепак, факт е дека Русите имаат иницијатива веќе некое време, особено во регионот на Доњецк и постојано напредуваат. Ова сè уште не се одлучувачки пробиви како оние што ги постигна украинската армија минатата есен, но Русите постигнуваат ограничени успеси.

Додека сите очи се вперени во Бахмут, каде што се уште се држи украинската армија, руската армија тврди дека постигнува успех во близина на Купјанск и недалеку од Лиман, два града кои беа напуштени есента по пробивот на украинската армија. Покрај Бахмут, двете оски на рускиот напад се Угледар и Кременаја. Украинците пружаат силен отпор, но предупредуваат дека и овојпат се побројни, освен во однос на опремата и оружјето. Имено, во западните медиуми се шпекулира дека Русија продолжила со мобилизацијата и по нејзиниот официјален прекин, а наместо најавените 300.000, собрала дури 500.000 војници. И тоа е причината поради која се верува дека Русите ќе започнат организирана офанзива на пролет. Сепак, некои проценки велат дека Русија веќе има околу 320.000 војници во Украина и 150-200.000 во резерва. Украинците тврдат дека на границата има многу поголем број мобилизирани војници, дури и до половина милион.

Украина сè уште чека западни тенкови и ракети со поголем дострел, но претходните оптимистички проценки за можни осум недели до појавата на првите Леопард 2 на боиштето веќе не изгледаат толку реални, па можноста самите Украинци да лансираат пролет офанзивата е значително намалена. Згора на се, разрешен е и Олексиј Резников, украинскиот министер за одбрана, а официјалната причина е корупцијата, односно надуената цена на храната за армијата. Во секој случај, со новиот министер за одбрана, кој моментално го држи Кирило Буданов, поранешен шеф на украинската воена разузнавачка служба, сигурно ќе има промени во одбранбениот сектор.