Русите објавија што ќе прават со имотот на Зеленски на Крим: “Па, штом се уште не го…“

0

Сергеј Аксјонов, лидерот на меѓународно непризнатата Кримска Република, во петокот за руската државна медиумска агенција РИА Новости изјави дека станот на украинскиот претседател Володимир Зеленски и неговата сопруга Олена во Ливадија ќе им биде доделен на сиромашните семејства.

Сакаме да ги национализираме објектите од кои непријателот има финансиска корист. Со оглед на тоа што Зеленски сè уште не го изнајмил тој стан, можеби некој од неговите роднини ќе дојде во него во текот на сезоната. Нашата цел не е да му го одземеме станот на Зеленски, туку да ја победиме Украина и ќе ја победиме“, посочи Аксјонов, додавајќи дека станот на Зеленски или ќе припаѓа на сиромашно семејство или на големо.

Во 2019 година, за време на претседателската кампања на Зеленски, медиумите објавија дека неговата сопруга Олена купила имот на Крим во 2013 година. Зеленска ги платила сите потребни даноци и давачки и се пријавила како сопственик на имотот.

Државниот совет на Крим предложи во април 2022 година да се конфискува имотот во сопственост на непријателски земји и граѓани на други земји непријателски настроени кон Русија.

Претседателскиот совет за кодификација и подобрување на граѓанското законодавство не ја поддржа оваа иницијатива тогаш.