РУСИТЕ ТРОШАТ МИЛИЈАРДИ ЗА „ТОБЛЕРОНЕ ОДБРАНА“: Во регионот Курск расте стравот од украинска офанзива, се плаќаат МИЛИОНИ за бетонски бариери

Рускиот регион Курск до 5 јули годинава треба да потроши 3,2 милијарди рубљи за изградба на гранични противтенковски утврдувања, што е еднакво на третина од годишниот здравствен буџет и повеќе отколку што трошат за станбени и комунални услуги.

Курск веќе гради утврдувања долж границата со украинската област Суми. Регионалниот гувернер Роман Старовоит објави бројни слики од одбраната, која вклучува ровови, змејски заби, кои Украинците ги нарекуваат „одбрана на тоблероне“ и монтажни бункери.

„Ризикот од вооружена украинска инвазија на територијата на регионот Курск не е голем. Сепак, постојано сме ангажирани во зајакнувањето на одбранбените капацитети на регионот“, велат од Старовојт.

Производството на змејски заби цвета низ западна Русија.

Avito, рускиот еквивалент на eBay, моментално има повеќе од 100 огласи од производители на бетонски противтенковски бариери, кои главно се продаваат за помеѓу 6.000-8.000 рубли. Некои производители дури и ги испраќаат до клиентите.

Сегашните 100+ огласи илустрираат колкава побарувачка има сега, не само од руските владини власти, туку и од приватните купувачи. Групата на Вагнер купи многу од нив за да изгради утврдувања во окупираната област Луганск и во руската област Белгород, иако проектот „Вагнеровата линија“ беше прекинат по несогласувањата со гувернерот на Белгород.

Бункерите што се поставуваат во Курск се многу слични, ако не и идентични, со оние што се видени минатата година како се транспортираат во окупираните региони Керсон и Запорожје во Украина. Но, изгледа дека на Украинците не им било премногу тешко да ги уништат.

Змејови заби биле забележани и на Кримскиот Ак-Монаи Истмус, кој го поврзува полуостровот Керч со главниот дел на Крим. Има индиции дека утврдувања се градат и на Кримскиот Чонгарски Истмус.

Вкупните трошоци за сите овие проекти не се познати, Русија не го објави тоа, но со оглед на тоа колку троши само Курск, веројатно ќе изнесува десетици милијарди рубли. Ова претставува уште еден начин на кој војната ја исцрпува руската „ризница“.