Русија ги отфрла обвинувањата на Финска за нерегуларните мигранти

0

– Москва ги отфрли обвинувањата на Финска дека руските погранични службеници систематски ги туркаат нерегуларните мигранти во земјата.

„Не прифаќаме такви обвинувања. Нормално, граничниот премин го користат оние кои имаат законско право на тоа. Во овој поглед, нашите граничари целосно ги почитуваат сите нивни официјални инструкции“, изјави портпаролот на Кремљ, Дмитриј Песков, за новинарите на брифингот со новинарите во Москва.

Истакнувајќи дека Москва најверојатно нема да влијае на ситуацијата на руско-финската граница, Песков рече дека тоа се должи на недостигот на дијалог со Хелсинки.

Тој понатаму рече дека Русија длабоко жали поради одлуката на Финска да ги затвори преостанатите гранични контролни пунктови меѓу двете земји, што укажува дека Москва и Хелсинки имале „долгогодишни“ и „многу добри односи“ кои биле „прагматични и засновани на заемно почитување“.

„Се разбира, жалиме што овие односи беа заменети со исклучиво русофобен став, кон кој сега почнаа да се придржуваат лидерите на оваа соседна земја. За жал, ова е ситуацијата“, додаде тој.

Финска на 16 ноември ја објави својата одлука да затвори четири гранични премини со Русија од 17 ноември на полноќ, како одговор на сомнежите дека руските власти им дозволиле на барателите на азил без документи да пристигнат на финската граница во сѐ поголем број.

Следниот ден Хелсинки издаде уште едно соопштение во кое предупредува дека Владата е подготвена да преземе дополнителни активности доколку одлуката за затворање на четири гранични премини со Русија не помогне да се смири ситуацијата на источната граница со Русија.

Според јавниот радиодифузен сервис YLE во неделата, капетанот Јоуко Кинунен, шеф на југоисточната гранична станица Вартиус, исто така ја обвини Русија дека систематски ги турка нерегуларните мигранти во земјата.