Русија и Белорусија почнаа воена вежба со обука на персонал за заедничката команда

Русија и Белорусија започнаа еднонеделна вежба за обука на персоналот за заедничката команда на нивната регионална група на сили, соопшти денеска белоруското Министерство за одбрана.

Обуката е дел од подготовките за заедничките вежби што двете земји ќе ги одржат во Русија во септември, се додава во соопштението на белоруското министерство.

Од почетокот на руската инвазија врз Украина, на 24 февруари лани, Минск досега спроведе различни воени вежби, самостојни и заеднички со Русија, засилувајќи ги овие вежби со ново оружје и воена опрема.

Неофицијалниот воен канал за следење на Телеграм соопшти  дека од почетокот на годината во Белорусија од Русија е пренесена воена опрема, вклучувајќи воени авиони ловци, хеликоптери и транспортни авиони,а само во неделата се донесени осум ловци и четири товарни авиони.