„Русија напаѓа – милиони луѓе се во опасност“

0

Шефот на Канцеларијата за санкции на Стејт департментот, Џејмс О’Брајан изјави дека Русија го напаѓа светскиот пазар на храна, ставајќи во опасност милиони луѓе.

Тој изјави дека Украина е еден од петте најголеми извозници на жито и дека војната во таа земја донела драстично зголемување на цените на храната.

На онлајн брифингот за неодамнешните случувања со Црноморската иницијатива, што тој го одржа заедно со специјалниот пратеник за глобална безбедност на храната Кери Фаулер, тој рече дека однесувањето на Москва предизвикало возбуда на светскиот пазар на храна.

Според него, во оваа работа треба да се случат неколку работи, а една од нив е дека Русија, која на 17 јули се повлече од договорот за извоз на украинско жито преку пристаништата на Црното Море, ќе продолжи да биде изолирана.

Тој посочи дека решението на ситуацијата е Русија јасно да знае што бара.

„Таа постави голем број различни барања, од кои сите се однесуваат на различни руски институции кои не добиваат услуги од приватниот сектор. И ние јасно ставивме до знаење дека сме подготвени да помогнеме за кое било од овие прашања, но не е јасно што Русија го смета за успех. Мораме да го мериме нашиот успех според тоа колку храна стигнува до луѓето. Русите се свесни дека времето не е на нивна страна и дека немаат доволно моќ за долготрајна војна“, рече О’Брајан. , додавајќи дека Турција и ОН изразиле желба да помогнат.

О’Брајан изрази оптимизам дека украинското жито ќе стигне на светските пазари и додаде дека ќе биде потребно извесно време, што ќе ги вклучи трошоците.

„Не можеме да дозволиме Русија да има примат над Црното Море. Ова е напор што Русија го презема долго време под многу влади. Тие се обидуваат да го сторат тоа повторно. Во овој случај, нема да успеат. Затоа сум уверен дека украинското жито на крајот ќе излезе и ќе видиме како храната ќе стигне до луѓето на кои им е потребна. Тешкотијата е што Русија ги зголемува трошоците за украинските земјоделци и за сите комерцијални оператори кои се клучни за обезбедување на глобалната безбедност на храната“, рече американски дипломат.

Специјалниот пратеник за глобална безбедност на храна, Кери Фаулер, истакна дека сме сведоци на глобална прехранбена криза и додаде дека покрај војната, за тоа придонесуваат и климатските промени.

„Јули беше најтоплиот некогаш забележан, температурите се зголемуваат. Влегуваме во новиот милениум, периодот на Ел Нињо, погодени се многу делови од Австралија, Африка, Централна Америка. Бараме решенија за тешките ситуации. Земјоделството повеќе не е само бизнис“, рече Фаулер.

Според него, повеќе од 800 милиони луѓе на Земјата се глобално небезбедни за храна, а со украинската криза тој број е зголемен.

„Како што знаете, Украина историски е една од корпите за леб во светот. Таа е еден од петте најголеми извозници на пченица, пченка, јачмен и сончоглед, што е значаен играч на глобалниот пазар на масло за јадење. Што би сакал да споменам, и мислам дека е доста трогателно, е дека меѓу првите 15 увозници на украинско жито се голем број земји во развој – Египет, Бангладеш, Индија, Либија, Кенија и Индонезија. Очигледно, повлекувањето на житото од меѓународните пазарите и намалувањето на житото што оди во некоја од оние земји кои веќе страдаат од високата инциденца на неухранетост и заостанување во детството не е добра работа“, рече тој.