Сава се излеа од коритото, сите сили во готовност; Еве кога пристигнува водениот бран: „Се заканува сценариото од 2010 година!“

0

Највисоката дневна температура од 25 до 29, на исток и во Далмација од 30 до 34 Целзиусови степени.

Денеска и остатокот од викендот се очекува ново невреме со обилни врнежи во Загреб, заедно со бран вода кој пристигнува од Словенија, поради што се одржа состанок на штабот за цивилна заштита на Загреб. , со кој претседаваше Лука Корлает, шеф на Штабот за цивилна заштита и заменик-градоначалник на градот Загреб. Присутни беа претставници на пожарникарите, брзата помош, полицијата и општите единици за цивилна заштита, како и претставници на градските служби, пред се, Водовод и одводнување, Зрињевац, Чистоќа и Загребачки цеста.

Според информациите од Државниот хидрометеоролошки завод, ова невреме се очекува да се разликува од претходното. Ветерот нема да биде толку силен, но се очекуваат обилни врнежи, па Водовод и одведување со 18 интервентни екипи, како и Хрватске вода со 4 интервентни екипи се во највисока готовност.

Силно невреме со обилни врнежи од дожд во петокот ја зафати Риека и неговата поширока околина, па поројните води предизвикаа проблеми во сообраќајот.

Покрај проблемите во сообраќајот, пожарникарите реагираа и на поплавените подруми, најмногу во областа Опатија.

Во Риека обилниот дожд за кратко време предизвика порои на улиците и вообичаено пукање на шахти за атмосферски одводи.

Во текот на утрото до попладневните часови врнеше дожд, со повремени многу обилни врнежи. Така во Опатија надојдениот поток Врутки донесе огромни количества дождовница во Слатина, која беше поплавена, а сообраќајот беше пренасочен кон Нова цеста.

На терен излегоа две смени на Јавната противпожарна служба на Опатија.

Се предупредуваат корисниците на вода од водоводот во населените места Мала Учка и Вела Учка во повисоките делови на планината да ја превриваат водата пред да ја користат за пиење поради заматеност на изворите.

Познато е и дека поради излевање на реката Чабранка, патот меѓу Чабр и Замост, кај Црни Поток, е затворен за секаков сообраќај.

Државниот хидрометеоролошки завод (ДХМЗ) издаде црвено предупредување за регионот на Риека, со што го подигна нивото од првобитното портокалово. Според ДХМЗ, на места се очекуваат обилни врнежи од дожд, а последователно и урбани и поројни поплави.

Хрватски води на својата официјална веб-страница објави дека обилните акумулирани врнежи кои веќе паднаа и врнежите што се уште се очекуваат на подрачјето на возводно соседните земји Словенија и Австрија предизвикуваат дополнително значително зголемување на водостојот на реките Мура, Драва и Сава.

– Овие реки во текот на денешниот и утрешниот ден би можеле да достигнат екстремно високи водостои и протоци – велат од Хрватске вода.

– Според хидролошките модели и досегашната прогноза за нови обилни врнежи, нагло покачување на водостоите се очекува во помалите притоки на горните делови на басенот Драва и Сава, каде што е можно да се воспостават и вонредни мерки за одбрана од поплави – тие додадена.

– Исто така, прогнозираните обилни врнежи во текот на денешниот ден во подрачјето на северниот дел на Јадранот, Горски котар, Лика, централна и северозападна Хрватска, а доцна попладне и во ноќта на подрачјето на централниот и јужниот дел на Јадранот може да предизвикаат поројни и урбана поплава – изјавија од Хрватске вода.

Сава

Hrvatske vode наведува дека се очекува во петок да се формира голем воден бран на реката Сава, со очекувана максимална проточност вечерва и ноќе на ниво од 3300 – 3600 m 3/s на влезот во Хрватска, што значи што го очекува врвот на водениот бран на реката Сава во Загреб вечерва во ноќта од петок кон сабота (4-ти – 5 август).

– Овие водостои на реката Сава би можеле да бидат на многу високо ниво од 2010 година – рече Хрватске воде.

Доколку се остварат овие прогнози, дел од водите на Сава ќе се влеваат во одводниот канал Сава-Одра кај преливникот Јанкомир и понатаму во ретенциониот басен на Одранско поле. Почетокот на излевањето се очекува во петок во попладневните часови.

Во соработка со полицијата ќе биде потребно затворање на сите патни премини кои водат преку каналот Сава-Одра.

– Во секој случај, ќе биде неопходно дел од големите води на реката Сава преку браната Превлака да се пропуштат во ретенцијата на Лоњско Поље за да се намали водостојот на реката Сава во областа низводно од градот Загреб, т.е сè до Сисак и Јасеновац. Очекуваното испуштање на дел од водите на Сава во задржувањето на Лоњско поле ќе се случи денеска во попладневните часови – соопшти Хрватске вода.

Мура и Драва

Хрватски води изјави дека се очекува значително зголемување на водостоите на реките Мура и Драва, со можност да се достигне нивото на водостоите релевантно за воспоставување на вонредни мерки за заштита од поплави.

– Во текот на саботата на влезниот профил од Словенија во Хрватска можен е очекуваниот проток на реката Мура до 1.400 m 3 /s, а на реката Драва веќе вечерва од петок до сабота (4. – 5. август) над 2.000 m 3. /s – рекоа хрватските води.

– За да се трансформира водениот бран и да се спушти водостојот на реката Драва кај хидроцентралите Драва, ќе се изврши однапред празнење на акумулационите езера – додаде Хрватске воде.

Очекуваните водостои на реката Мура во Мурски Средишќе би можеле да бидат на ниво на рекордни водостои од 2014 година.

Чаша

Hrvatske vode вели дека ситуацијата е нешто поповолна кога станува збор за Купа, а водостојот на реката Купа во Карловац се очекува да биде на ниво од +600 cm во текот на неделата (6 август), а во Фаркашиќ на ниво не повисоко од +700 cm од понеделник до вторник (7-8 август).

Според досегашната прогноза, водостоите на реката Купа треба да останат под нивото за воведување на редовни мерки за заштита од поплави.

Со цел да се намали ризикот од поплави, Дирекцијата за цивилна заштита, во договор со раководителите на единиците на локалната и регионалната самоуправа, штабовите за цивилна заштита, службите за вонредни ситуации и оперативните сили, ги презема сите неопходни превентивни мерки за заштита на граѓаните и имотот и навремено да се реагира во случај на излевање на реки или поплави на подрачја со висок ризик.

Според хидролошкиот извештај на ДХМЗ, обилните акумулирани врнежи и врнежите кои се уште се очекуваат на територијата на возводно соседните земји (Словенија и Австрија) предизвикуваат дополнително значително зголемување на водостојот на реките Мура, Драва и Сава. Овие реки би можеле да достигнат екстремно високи водостои и протоци во текот на денешниот и утрешниот ден. Со оглед на тоа што зголемениот тек на Сава доаѓа од соседна Словенија, постои можност да се отвори браната Превлака, со цел вишокот на вода да се пренасочи низ Лоњско поле и да се растерети Сава.

Според предупредувањето на Главниот центар за одбрана од поплави и хидролошките прогнози за водостојот на реката Сава, во попладневните часови ќе биде активиран Отеретнскиот канал Сава-Одра. Во тек се подготовките за затворање на патните премини.

Исто така, прогнозата за обилни врнежи во текот на денот во подрачјето на северниот дел на Јадранот, Горски котар, Лика, централна и северозападна Хрватска, а во доцните попладневни и ноќни часови во подрачјето на централниот и јужниот дел на Јадранот може предизвикуваат поројни поплави и урбани поплави.

Се повикуваат граѓаните во подрачјата подложни на поплави да бидат особено внимателни, да не патуваат доколку не мораат, да ги следат новостите и препораките на надлежните органи и навремено да ги преземат неопходните безбедносни мерки.

Се очекуваат голем број повици од граѓаните во жупаниските 112 центри, па затоа апелираме да се јават на 112 само во итни ситуации за да им се пружи помош најпрво на оние кои се најзагрозени, со оглед дека примарна задача е првенствено да се спаси човечки животи, па дури потоа да се спаси имот, се наведува во соопштението на МУП.