САД го отвораат патот за продажба на борбени авиони Ф-35 на Грција

Зелено светло за продажба на борбени авиони Ф-35 на Грција даде претседателот на Комитетот за надворешни работи на американскиот Сенат, Роберт Менендез, како што најави на Економскиот форум Делфи во Вашингтон.

Републиканскиот потпретседател на Комитетот, Џим Рис, како и претседателот и потпретседателот на соодветниот комитет на Претставничкиот дом (Мајкл Мекол, Грегори Микс), исто така, мора да се согласат во рамките на процесот.

Кога ќе се обезбеди оваа согласност, што се проценува дека е прашање на време, тогаш американската влада формално ќе го извести Конгресот за продажбата на Ф-35 на Грција, а оттаму ќе се следи пропишаната процедура за ратификација на договорот за одбрана. , објави државната новинска агенција амна.