САД издадоа предупредување за можни терористички напади во Турција?

Амбасадата на САД во Турција во понеделникот ги предупреди Американците за можни напади врз цркви, синагоги и дипломатски претставништва во Истанбул, второ вакво известување во последните четири дена, по инцидентите со палење на Куранот во Европа.

Во ажурираното безбедносно предупредување, американската амбасада соопшти дека „можни се можни итни одмазднички терористички напади“ во областите каде што посетуваат Западњаци, особено во градските населби Бејоглу, Галата, Таксим и Истиклал.

Турските власти го истражуваат случајот, се додава.

Во петокот, неколку амбасади во Анкара, вклучително и оние на Соединетите Американски Држави, Германија, Франција и Италија, издадоа безбедносни предупредувања за можни одмазднички напади на места за богослужба, по одделни инциденти во кои беше запалена муслиманската света книга Куранот во Шведска. , Холандија и Данска.

Турција во саботата ги предупреди своите граѓани на „можни исламофобични, ксенофобични и расистички напади“ во САД и Европа.