САД ја повикуваат Русија да остане во новиот договор СТАРТ

Русија уште еднаш му покажа на светот дека не е одговорна нуклеарна сила, изјави американскиот потсекретар за контрола на оружјето Бони Џенкинс.

Американскиот потсекретар за контрола на оружјето Бони Џенкинс ја критикуваше Русија за суспендирање на нејзиното учество во последниот преостанат договор за нуклеарно оружје, но рече дека Вашингтон сепак ќе работи со Москва за да продолжи со спроведувањето на договорот.

„Русија уште еднаш му покажа на светот дека не е одговорна нуклеарна сила“, рече Џенкинс, еден од највисоките функционери за контрола на оружјето на САД на Конференцијата за разоружување – меѓународен форум во Обединетите нации, пренесува Бета, повикувајќи се на АП.

Рускиот претседател Владимир Путин минатата недела објави дека неговата земја ќе го прекине учеството во Новиот договор СТАРТ, кој ги обврзува Русија и Соединетите Американски Држави на редовна комуникација за статусот на нивните нуклеарни арсенали, да дозволат редовни инспекции на тие арсенали и да нема повеќе од договорениот максимален број на оперативни и неоперативни боеви глави.

Русија не се повлекува од договорот, кој важи до 2026 година, но Путин рече дека „Русија не може да прифати американски инспекции на нејзините локации за нуклеарно оружје додека Вашингтон и неговите сојузници во НАТО се залагаат за пораз на земјата во Украина“.

Инспекции не се спроведуваат од 2020 година поради пандемијата COVID-19.

„Неодговорната нуклеарна реторика на Русија“

Разговорите за нивното обновување требаше да започнат во ноември минатата година, но Русија нагло го откажа учеството во нив.

Џенкинс подоцна им рече на новинарите дека САД сè уште не ги сфатиле целосно последиците од најавата за суспензија на Русија, но додаде дека нејзината земја „допрва треба да види докази дека Русија не го почитува договорот“.

„Остануваме подготвени да работиме напорно со Русија за целосно спроведување на Новиот договор СТАРТ, а неговата континуирана имплементација се заснова на најдобриот интерес на двете страни“, рече таа.

Путин го најави суспензијата во пресрет на првата годишнина од руската инвазија на Украина.

Тој постојано тврдеше дека конфликтот е неопходен за да се спречи Западот наводно да ја ослабне Русија и предупреди на сè поголемата закана од нуклеарна војна.

Џенкинс рече дека „Русија мора да стави крај на оваа војна и да стави крај на својата неодговорна нуклеарна реторика“.