Сакал да влезе и на часот по математика но учителката веднаш реагирала: Дедо опиша како одделението кое било на списокот го избегнало масакрот (ФОТО)

Невидената трагедија што се случи на 3 мај во ОУ „Владислав Рибникар“ во Врачар остави големи последици по родителите и учениците во училиштата. Ученик од седмо одделение (13) уби осум свои врсници и училишен чувар, а тешко рани уште шест ученици и наставникот по историја.

Осомниченото момче (13), како што покажа истрагата, детално го испланирал овој масакр, имало нацртано дијаграм на училиштето, како и список со имињата на неговите другари кои треба да бидат стрелани. Покрај девојчињата и момчињата од неговото одделение 7/2, на неговата листа за стрелање имало и деца од други одделенија.

Дедо за српските медиуми раскажа како неговата внука, која во моментот на пукањето во училиштето имала час по математика во училницата до онаа каде малолетникот го извршил масакрот, успеала да се спаси.

– Мојата внука беше во одделението 6/4 во училницата до онаа каде што се одржуваше часот по историја. На тој список го пишуваше нејзиниот одделение, на кој момчето направи план за злосторството. Сакаше да ги убие и нив – вели овој дедо и додава:

– Го слушнале пукањето, а професорката по математика која предавала веднаш сфатила што се случува. Реагирала трезвено – скршено за миг се ја заклучила вратата од училницата. Учителката се обидела да не ги испаничи децата.

– Таа им порача на учениците кои беа покрај вратата да се движат до ѕидот, да се скријат под клупите и да не излегуваат додека не се смири ситуацијата. Одговорноста што ја имаа наставниците во тие моменти беше незамислива. Имаа должност да заштитат училница полна со деца. Јас сум им благодарен, оваа учителка е херој за мене! – рече соговорникот и додаде:

– И внуката ми кажа дека звучело како некој да удира во метал, но всушност тој ја стискал кваката од нивната училница, обидувајќи се да влезе. Неколку пати се обидел да ја отвори вратата, но не успеал. Таа учителка спаси многу животи, треба да знаете да останете смирени и правилно да реагирате во тие ситуации.

Да потсетиме, трагедијата се случи во средата во 08:30 часот во училиштето на Врачар во центарот на Белград. По пукањето малолетникот кој го изврши масовното убиство сам повикал полиција која дошла и го уапсила на лице место. Тој не пружил отпор, го спуштил оружјето и чекал да му стават лисици.

Резултатите од неговата токсиколошка анализа покажале дека тој не бил позитивен на наркотици или алкохол, а сега е на Клиниката за невропсихијатрија за деца и млади, во специјално детско одделение.