„Свештеникот Марко сексуално злоставувал 20 калуѓерки“: Тројца, со интимни врски го имитирале Светото тројство

Мирјам Ковач и Глорија Бранчиани, поранешни членови на заедницата Лојола, тврдат дека се жртви на грабливиот поранешен језуит Марко Иван Рупник, пренесува 24сата.хр.. Тие денеска за првпат се појавија во јавноста на прес-конференција во Рим.

„Се запознавме во заедницата, сите бевме млади девојки, полни со идеали, но тие идеали, заедно со нашата обука за послушност, се користеа за разни видови на злоупотреба; свест, моќ, духовна, психолошка, физичка, па многу пати дури и сексуална”, рече Мирјам Ковач, една од многуте калуѓерки кои тврдат дека со години биле малтретирани од поранешниот језуит Марко Рупник.

Тие обвиненијата ги изнесоа анонимно пред неколку месеци, но сега решија јавно да зборуваат, со име и презиме, на петгодишнината од самитот за злоупотреба на деца што го свика самиот папа Франциско, бидејќи не се задоволни од начинот на кој Ватикан го води „случајот Рупник“.

Друштвото на Исус објави, инаку, на 15 јуни 2023 година, соопштение во кое се наведува дека уметникот Марко Иван Рупник бил разрешен со декрет „поради неговото тврдоглаво одбивање да го одржи заветот за послушност“. До јавните обвинувања за злоупотреба, Рупник уредувал повеќе од двесте литургиски простори низ светот, вклучувајќи ги Лурд, Фатима и Ватикан, како и новата базилика Солина, а ги дизајнирал и станиците на крстот во црквата Света Марија Кралица на мирот во Сисак. Локалниот епископ, Владо Кошиќ, ги издлабил според дизајните на Рупник.

Откако се дозна дека Рупник ќе биде префрлен во словенечката епархија во Копер, папата Франциско во октомври најави нова истрага. Неколку жени потоа анонимно го обвинија свештеникот и уметникот дека го искористил неговиот авторитет и сексуално ги злоставувал. Тој беше обвинет дека се обидел да убеди две калуѓерки на секс, споредувајќи го со Света Троица. Една калуѓерка го обвинува дека и’ го скршил прстот и рече дека тоа го направил од љубов, додавајќи: „Сега го имате вечниот печат на Друштвото на Исус“.

Мирјам Ковач и Глорија Бранчиани, првата Словенка и втората Италијанка, се поранешни членови на заедницата Игнацио ди Лојола и ја раскажаа својата приказна денеска во Рим.

Како млад студент по медицина во Рим, Глорија, вели таа, го запознала Рупник, кој веќе важел за духовен отец.

„На почетокот се чувствував дезориентирано, збунео, бидејќи Рупник влезе во мојот духовен свет, нарушувајќи го мојот однос со Господ, влезе со авторитет на свештено лице, исповедник и како гарант на харизмата на светата заедница што се раѓа”, ја започна приказната Глорија, како што пренесуваат италијанските медиуми, а потоа продолжи:

„Имав 21 година и бев многу наивна. Рупник може да манипулира со многу луѓе околу него создавајќи многу голема мрежа. Ја напуштив заедницата Игнацио ди Лојола во 1993 година. Побегнав поради анксиозноста што ја чувствував. Не сакам повеќе да ја чувствувам болката и очајот поради губењето на мојот идентитет. Ние сме малтретирани физички, психички и сексуално. Тоа се три аспекти на злоупотреба на совеста, интимниот простор во кој е создаден нашиот свет. Злоупотребата на овој простор е поразителна. Рупник влезе во мојот духовен свет и го наруши мојот однос со Господ. Барам вистина и правда, без лична одмазда. Си простив себеси и му простив на Рупник. Но, инсистирам на транспарентност и јавно признавање на зло го претрпевме во заедницата на Игнатиј од Лојола, чиј дел бевме и ние.

„Сакаме да се признае вистината, неправдата што ја претрпевме. Нè има многу, но бараат од нас да молчиме, да исчезнеме на некој начин, нè дискредитираат и тоа веќе не е прифатливо. Во заедницата, дваесетина калуѓерки од вкупно 40 членови биле малтретирани низ годините“, изјави Глорија Бранчиани.

„Нема цензура за насилство врз калуѓерки“, рече адвокатката Лаура Сгро.

„Жртвите не смеат да ја изгубат вербата во правдата, не смеат да губат надеж дека ќе ја најдат вистината и не смеат да се ограничат само да одат и да го молат владиката или поглаварот за помош. Мора да одат и да пријават на државните органи. Одете во полиција! Oди кај адвокати, оди во обвинителство бидејќи кој и да направил што и направил на Глорија мора да оди во затвор.Тие мора да одат таму. 3начи треба да имаш храброст да пријавиш. Овој превез апсолутно трева да се скине“, рече адвокатот.