СДСМ: Реална е можноста за проширување на мнозинството

0

 Шефот на АA, Арбен Таравари, во понеделник се очекува да се сретне со премиерот Димитар Ковачевски на која ќе разговараат за програмата и барањата на оваа партија да стане дел од Владата.

Од АШ рекоа дека клучното барање се програмските прашања. Но, во исто време оваа партија бара како дел од Владата да се сретнат и тројца министри и неколку значајни дирекции. Оваа партија веќе го формираше преговарачкиот тим, кој го сочинуваат блиското раководство на партијата.

Од СДСМ најавија и можност за проширување на мнозинството, со цел да се обезбедат 80-те пратеници потребни за уставните измени.

„По однос на ова прашање, претседателот на СДСМ и премиер Димитар Ковачевски неколку пати даде конкретни одговори. Очекувањата се оптимистички, очекуваме ова да се случи“, изјави Дарио Николовски од СДСМ.

роширувањето на парламентарното мнозинство би ја зголемило ефикасноста во работата на Собранието во однос на реформските закони кои се дел од преговорите за членство во ЕУ, велат од СДСМ.