Северна Македонија во 2023 година: Сите очи кон Уставот

0

Расправијата околу тоа дали да се промени уставот за да се смири соседна Бугарија и напредокот на патот кон пристапување во ЕУ, ќе го постави тонот за 2023 година во Северна Македонија, и за владата и за нејзините противници.

Северна Македонија влегува во 2023 година со позната листа на политички и социјални проблеми, од економијата до здравството, образованието до судството и медиумите.

Но, она што е ново е рекордно високата инфлација од над 12 отсто, хибридна војна против државата НАТО во форма на речиси секојдневни измами за бомби и растечка закана од радикалните, антизападни сили и од екстремната левица и од десницата.

Задачата на владата предводена од социјалдемократите да го одржи сонот за пристапување во Европската унија, од ден на ден станува се потешка.

Анкетите покажуваат дека популарноста на владата се намалува. Во парламентот ужива само тенко мнозинство и ќе мора да смета на гласовите на барем дел од опозицијата за да обезбеди двотретинско мнозинство потребно за да се направи амандман на уставот кој е клучен за деблокирање на пристапните преговори.