Секоја љубовна врска поминува низ 5 фази! Дали знаеш во која е твојата?

Секоја љубовна врска има одредени фази низ кои поминува и кои траат одредено време.

Секоја љубовна врска поминува низ овие 5 фази:

Поврзување

Првата фаза од врската е спојување или фаза на меден месец.

Во оваа фаза, силно чувство ги обзема паровите кога ќе се сретнат. Вклучува сеопфатна радост во присуство на партнер и ненаситен, страстен секс.

Често луѓето во оваа фаза од врската ќе се чувствуваат како да го пронашле својот „совршен партнер“, некој кој е многу сличен и компатибилен со нив. Тие чувствуваат дека секогаш сакаат да бидат заедно, а границите често се топат. 

Овие емоции често го потиснуваат рационалниот дел од нашиот мозок. Навистина, истражувањата покажуваат дека оваа прва фаза е обележана со биохемиски промени во нашиот мозок. Тоа е коктел од хормони кои ја поттикнуваат и одржуваат состојбата на заљубен – допамин, окситоцин и ендорфин.

Во оваа фаза, можеме да станеме „зависни“ од нашите партнери и да игнорираме некомпатибилности, црвени знамиња или други проблеми.

Уживајте во оваа фаза максимално – тоа е она што го прави состанувањето прекрасно и интригантно.

Во исто време, бидете свесни за вашите зголемени емоции. Најдете време да се повлечете и да ги набљудувате вашите емоции и врска и активно да се запрашате дали оваа личност е навистина најдобрата личност за вас.

Сомнеж и негирање

Во оваа фаза од врската, конечно почнуваме да ги забележуваме разликите меѓу нас и нашите партнери.

Од љубов се будиме со потрес, а квалитетите на партнерот кои некогаш изгледале толку совршени почнуваат да не нервираат. 

Конфликтите се природни кога наидуваме на меѓусебни разлики. Борбите за моќ се зголемуваат, а ние сме изненадени од промената на нашиот партнер.

Чувствата на љубов се мешаат со отуѓеност и иритација. Постои и сомнеж дека можеби не сме „совршени“ еден за друг.

Како што расте нашето разочарување, така се зголемуваат и нашите биолошки реакции на стресот. Во зависност од нашата личност и околности, можеби ќе сакаме да се бориме или да се повлечеме.

На пример, може да почувствувате потреба да се борите за да ги одбраните своите вредности, што всушност може да се претвори во желба сè во врската да оди по ваш начин.

Што да направите во оваа фаза од врската:

Во овој момент, вештините за управување со конфликти се од суштинско значење. Научете како да го смирите конфликтот и да се соочувате со проблеми во врската, додека се однесувате еден кон друг со грижа и почит.

Бидејќи ова е фазата во која почнувате да ги препознавате вашите разлики, оваа втора фаза од врската е исто така добро време да ги научите јазиците на љубовта. Важно е секој човек да знае како партнерот сака да прима љубов.

Разочарување

Третата фаза од врската е фазата на разочарување. Ова е зимската сезона на љубовта, онаа која за некои парови може да изгледа како крај на патот.

Во овој момент, борбите за моќ во врската целосно излегоа на површина, а прашањата што парот постојано ги четкаше под тепих сега се очигледни. 

Некои луѓе стануваат постојано будни, подготвени да започнат тепачка при најмала провокација. Некои други парови почнуваат да се оддалечуваат во тишина, вложувајќи се помалку  енергија за одржување на врската.

Во оваа фаза од врската, нашето првобитно искуство на страсна љубов е често далечно сеќавање. Стануваме поважни за себе.

Сепак, некои парови можеби нема да се сомневаат во нивната посветеност. Наместо тоа, тие може да го гледаат како силна порака дека работите треба да се променат.

Што треба да направите во оваа фаза од врската?

Совет е да се исчисти воздухот. Престанете со метење проблеми под тепих и избегнувајте ги. 

Во врската во оваа фаза може да има многу негативна енергија. Советите се да вежбате да покажувате наклонетост дури и кога сте вознемирени.

За време на спојувањето, мозокот го забележува само позитивното и избегнува се што го предизвикува тој поглед. Во фазата на разочарување, мозокот се фокусира на сите недостатоци во врската.

 Одлука

Во оваа фаза, врската е во точка на прекин. Карактеристики на оваа фаза се емоционални сломови, напуштање на куќата со часови за да се оддалечат еден од друг по расправија, како и  рамнодушност и оддалеченост од партнерот.

Во оваа фаза, почнувате сериозно да размислувате за заминување, па дури и да правите планови за излез од врската. Можеби се чувствувате подготвени за примамлив нов почеток со нова личност.

Во оваа фаза донесуваме одлука – дали ќе заминеме, ќе останеме и ќе не правиме ништо и покрај тоа колку лошо се чувствуваме, или ќе останеме и навистина ќе работиме на поправање на оваа врска.

Што треба да направите во оваа фаза од врската?

Многу пати паровите се чувствуваат како да сакаат да ја напуштат врската, но кога ќе научат како да комуницираат ефективно, годините на незадоволство или отуѓеност може да исчезнат.

Во оваа фаза, можеме да и дадеме шанса на нашата врска да расте и продлабочи.

Дури и ако паровите одлучат да се разделат, тие често можат да го направат тоа на конструктивен начин, да си посакаат добро и да ја разберат нивната улога во она што се случило.

Посветеност

Во оваа фаза, љубовната врска е најздрава и најисплатлива.

Паровите доживуваат вистинска индивидуалност, самооткривање и прифаќање на несовршеностите и кај себе и кај нивните партнери, сфаќајќи дека не постои такво нешто како совршена врска.

Сè уште има напорна работа во оваа петта фаза од врската, но разликата е во тоа што паровите знаат добро да слушаат и да се вклучат во непријатни разговори без да се чувствуваат загрозени или да имаат потреба да го нападнат партнерот.

Во оваа фаза, паровите исто така почнуваат да играат заедно. Тие можат да се смеат, да се релаксираат и длабоко да уживаат еден во друг.

Тие може дури и да искусат дел од возбудливата страст, радост и секс на заедницата додека секоја личност повторно се открива себеси на начини што ќе им овозможат повторно да се заљубат еден во друг.

Што треба да направите во оваа фаза од врската?

Негувајте се себеси. Фазата на љубов е поттикната од квалитетите на двајца искрени луѓе. Тоа се великодушност, хумор, флексибилност, издржливост, добри граници, грижа за себе и живеење со значење и цел.

Паровите се способни да останат во оваа фаза сè додека се способни континуирано да ја одржуваат својата целина како поединци. Тоа значи дека се грижат за себе, и дека им е важно постојано да се развиваат како поединци, пренесува MindBodyGreen.