Селмани: И самите институции промовираат корупција

Институциите не прават доволно во битката против корупцијата и негувањето на оваа појава ја придружува државата од осамостојувањето, оценува универзитетскиот професор Башким Селмани. Според анализата, Селмани вели дека корупцијата е на политичко и економско ниво, го зафаќа и судството. Со текот на годините, дозволувајќи им на сите видови корупција да цветаат, како што е приватизацијата без никаква одговорност за колективната штета предизвикана од неколкумилионското присвојување на Груевски, според Селмани, предизвикаа корупцијата да стане начин на живот во големи размери.

„Државните институции ја негуваат и промовираат корупцијата што ја имаме и има случаи кога самите граѓани се принудени континуирано да се соочуваат со вакви појави. Значи, тоа е засегнато на сите нивоа, но најмногу е засегнато од судски аспект. Доколку некоја институција е фатена од корупција и криминал, а во овој случај кога го имаме правосудниот систем кој е должен директно да се бори со сите оние лица кои противречат, го кршат законот или вршат кривични дела од природата на корупција или различни, сите ова дегенерира и завршува во највисоките државни институции“, – изјави универзитетскиот професор, Башким Селмани.

Борба против корупција, Селмани: РМВ не може да се бори без помош однадвор

За да се подобри негативниот имиџ, Селмани смета дека е потребен заеднички напор против корупцијата, како што е институционална, осуда од граѓаните, но и меѓународна помош.

„Северна Македонија нема диспозиција, ниту волја, ниту можност, ниту сериозност да се занимава со ова прашање, решението би било да има меѓународен обвинител, како и меѓународни судови, за во овој случај Европа да помогне со ресурси на експерти, обвинители, судии како што тоа го направи во случајот со Бугарија, Романија, Унгарија и тоа би било единственото решение“, потенцира универзитетскиот професор, Башким Селмани.

Според последниот извештај на Транспаренси Интернешнл, Северна Македонија постигнува вознемирувачки резултат во борбата против корупцијата, рангирана на 85-то место на вкупно 180 позиции. Прстот за негрижа во ублажувањето на оваа појава е насочен не само кон судството, туку и кон власта што не создава институционални услови за истрага на организираниот криминал и корупцијата.