Сензационално откритие: Археолозите пронајдоа христијанска гробница од 12 век, а она што го пронајдоа при ископувањето ги шокира сите

Шведските археолози неодамна открија гроб од 12 век за време на археолошко ископување – и заедно со него пронајдоа закопано богатство.

Музејот на округот Јонкопинг го објави откритието во соопштение за печатот на 27 март. Откритието се случило за време на ископувањето на гроб во стара црква во Висингсо, шведски остров.

Монетите биле пронајдени во гробот на маж за кој експертите верувале дека бил на возраст меѓу 20 и 25 години кога починал. Парчињата метал биле произведени помеѓу 1150 и 1180 година.

„Мојата колешка Кристина Јансон и јас најдовме два скелети во шахтата каде што требаше да се постават жиците“, објасни менаџерот на проектот Ана Еден во изјавата.

„Ги исчистивме коските од гробовите за да добиеме идеја за тоа како изгледаат гробовите. Одеднаш се појавија три сребрени монети! Наскоро сфативме дека уште многу сребрени монети се наоѓаат во близина на левата нога на закопаната личност“.

Пронајдени се вкупно 170 сребрени брактати. Брактеат е парче тенок метал во форма на паричка што се користело како накит.

Иако откритието за некои може да се смета само за старо железо, шведските историчари велат дека откритието е значајно за нивната област.

„Наодот е многу посебен, делумно затоа што има малку слични наоди од тој временски период, делумно затоа што некои монети се целосно непознати од порано“, велат од музејот.

Монети пронајдени во христијански гроб

Она што ги збуни археолозите е тоа што монетите се пронајдени во христијански гроб. Не било вообичаена практика христијаните од раниот средновековен период да бидат погребувани со складиште од монети.

„Ретко се случува да се најде во христијанските гробови, овој обичај припаѓа на праисторијата и тоа го прави наодот Висинго посебен“, се објаснува во објавата.

,,Зошто овој човек во неговите дваесетти ги однел сите овие монети на својот гроб сè уште не е познато“.

Археолозите во окружниот музеј се надеваат дека ќе добијат повеќе индиции додека продолжуваат да работат на откритието.

Шведски експерт за монети му рекол на музејот дека откритието е „апсолутно сензационално“.

„Тоа е апсолутно сензационално откритие што ќе ја промени историјата на раниот среден век во Гетланд и ќе фрли светлина на период кој во голема мера е целосно непознат“, рече Еева Џонсон од Кралската ковница.