Се бараат работници за Охрид и Струга, останаа стотици слободни работни места

0

Стотици работни места оваа туристичка сезона во Охрид и Струга ќе останат непополнети бидејќи има мал интерес за вработување. Туристичките работници имаат предупредувања за голем број странски гости, но во хотелите и рестораните нема кој да работи. За да допре до работниците во Охрид се одржува дводневен саем за вработување.

„Анализите покажуваат дека имаме околу 2000 млади луѓе и студенти, невработени од оваа професија во Охрид и некако можеме да им помогнеме да аплицираат и да добијат сезонски вработувања, макар малку да и помогнеме на сезоната…“, изјави Наум Димитроски – организатор. .

Само на еден од најголемите хотели на ривиерата моментално му требаат 70 работни места. Но, за сега никој не нуди плати како во Хрватска, каде што најниската во туризмот е 1000 евра, затоа нашите кадри заминаа таму.

„Во овие моменти е многу тешко да се најде кадар. Тоа е последица на она што се случуваше во изминатите години, многу мали примања, многу мали плати, луѓето беа многу несреќни, работеа прекувремено, хотелите не им плаќаа…“, изјави Никола Божиновски – хотелски менаџер во Охрид.

„Управата се уште не ја утврдила платата овде. Но, секако дека ќе биде повеќе од минимумот…“, изјави Јованче Николлов – вработен во хотел.

Но, студентите не се задоволни од парите што им се ветени. Бараат повеќе. Ако не, и тие ќе одат на јадранскиот брег.

„Би сакала да се обидам да работам во Хрватска бидејќи има подобри услови за работа и подобри плати од овде“, рече Јована Ѓорѓиеска-студент.

„Младите се измамени пред се поради платата, а потоа по подобрите услови. Сакам да видам дали има добри услови за работа во градот, а потоа и во странство“, рече Сања Талеска-студент.

Во моментов, на локалниот туристички пазар му недостигаат секаков вид кадар од келнери, готвачи, помошници готвачи, рецепционери, келнери, технички персонал. Хотелиерите веројатно и оваа сезона ќе се потпрат на средношколците. Но, не можат да обезбедат квалитетна услуга што ја дава образованиот кадар.