СЕ БОГАТЕЛ НА НЕСРЕЌАТА – УАПСЕН ЛАЖЕН ХИРУРГ: Земал пари од луѓе во Турција

Некои од волонтерите дури ги продале своите телефони и му ги дале на Ергун за да може да купи лекови

Има многу луѓе кои отидоа во погодените делови на Турција за да им помогнат на настраданите, но имаше и такви кои се обидоа да ја искористат ситуацијата за да заработат.

Еден од нив е Неда Ергун (29), кој уште пред земјотресот имал криминално досие за 40 различни пријави за измама.

На вториот ден од земјотресот на сите во Хатај им се претставил како неврохирург. Земал пари од десетици луѓе кој рекпл дека собира пари за лекови.

Продавале телефони
Некои од волонтерите дури ги продадоа своите телефони и му ги дадоа на Ергун за да може да купи лекови. Кога се дознало дека не е лекар, бил уапсен во Истанбул.

Еден од луѓето кои му помогнале на Хатај, но бил и жртва на лажен хирург, е Самет Чинар, покраинскиот претседател на каменоломот во Истанбул Алперен.

  • Испративме екипа за пребарување и спасување од 80 луѓе од Истанбул во зоната на катастрофата, овој измамник ни се придружи вториот ден велејќи: „Јас сум неврохирург“. Тој рече дека се вика Ертугрул. Објасни дека потекнува од многу богато семејство, дека мајка му и татко му се исто така лекари, потоа рече дека имал средба во Истанбул и дека веднаш по средбата ќе се врати и си заминал – изјави Цинар, пренесува РТС.

Тој бил на потерница
По пат, вели, рекол дека итно треба да испрати пари на сметка на роднина, но дека сметката му е во странство. Четворица пријатели од неговиот тим собрале и испратиле 20.000 турски лири.

  • Измамникот се претставил како Ертугрул, но барал пари за сметката на Неда Ергул. Кога нашиот пријател кој ги испрати парите стана сомнителен, истражувавме и ги видовме објавите на луѓето кои претходно ги изневеруваше на социјалните мрежи, рече тој.

Неда Ергун веќе бил на потерница, и е уапсен во Истанбул.