Се огласи и Вишото јавно обвинителство: Еве што ќе биде со таткото на масовниот убиец од Врачар

0

Вишото јавно обвинителство во Белград му предложи на судот продолжување на притворот на таткото на 13-годишното момче кое на 3 мај во основното училиште „Владислав Рибникар“ уби десет и повреди шест лица.

Продолжување на оваа мерка е предложено, како што беше соопштено, за да не го повтори кривичното дело за краток временски период и поради вознемиреността на јавноста.

Таткото е уапсен веднаш откако неговиот син, кој не е кривично одговорен, извршил кривично дело во училиште. Вишото јавно обвинителство против него води истражна постапка за тешко дело против општата безбедност.

Се претпоставува дека претходно го обучувал својот малолетен син да ракува со огнено оружје така што го носел во стрелачки клуб да вежба гаѓање, и покрај тоа што детето има 13 години несвесен дека таквата активност и обука не се соодветни за неговата возраст.

Исто така, постои сомневање дека таткото не обезбедил услови за безбедно сместување и складирање на оружје и муниција, кои инаку законски ги поседувал во метален сеф во внатрешноста на плакарот во холот на станот.

Како резултат на ваквите дејствија, неговиот син успеал да земи два пиштола со кои го извршил масакрот.

На рочиштето осомничениот ја негираше вината и детално ја изнесе својата одбрана.

Покрај оваа постапка, против мајката на момчето се води прелиминарна истрага за да се утврди дали во нејзиното дејствие имало елементи на запоставување и злоупотреба на детето.

Под истрага е и стрелачкиот клуб каде таткото и синот вежбале стрелање.

Момчето убиец сè уште е под опсервација во психијатриска установа за деца и младинци.