Се очекува Украина да мобилизира 500 илјади дополнителни војници на фронтот, изјави Зеленски

Украинската армија сака да мобилизира до 500.000 дополнителни војници, најави украинскиот претседател Володимир Зеленски.

На прес-конференција во Киев, тој рече дека се очекува неговите команданти да мобилизираат меѓу 450.000 и 500.000 поединци, но додавајќи дека тоа е „чувствително“ и скапо прашање, пренесува Би-Би-Си, пренесува Телеграфи.

Украинскиот претседател изјави дека му се потребни повеќе детали пред да ја поддржи мобилизацијата, навестувајќи дека на фронтот веќе се позиционирани 500.000 војници.

Коментарите на Зеленски доаѓаат по пречките за помошта од САД и ЕУ.

На почетокот на овој месец САД го блокираа воениот пакет од 60 милијарди долари за Украина.

Но, оваа недела, претставниците на Белата куќа и Стејт департментот рекоа дека САД планираат да му дадат уште еден пакет воена помош, но дека помошта после тоа е ограничена, освен ако Конгресот не дејствува.

ЕУ, исто така, беше спречена да и даде воен пакет од 50 милијарди евра на Украина, откако Унгарија ја блокираше.