Се повеќе луѓе се зависни од капки за нос: Експерт открива како да го решите проблемот 

Не е непознато дека кога сме настинати или сме под напад на алергии и респираторни инфекции, користиме капки за нос. Сепак, прекумерната употреба на капки може да доведе до зависност, а ова го вели алергологот Саша Милиќевиќ во „150 минути“.

Истражувањата покажаа дека дури 9% од пациентите се јавуваат кај оториноларинголози или алерголози поради зависност од назални спрејови. Д-р Милиќевиќ објасни како правилно да се користат капките за нос.

„Тоа се капки и спрејови кои ги стеснуваат крвните садови, го намалуваат лачењето на секретот, што најмногу им пречи на пациентите. Потоа велат, ако не ги земам капките, не можам да спијам. Во ред е, но не смее да се користи. долго време. Спрејот по правило треба да се пие пет до седум дена, не повеќе. Меѓутоа, кога ќе ги прашате пациентите колку долго ги користат капките, тие зборуваат за месеци“, објаснува алергологот и додава:

„Кога капките се користат подолго време создаваат контра-ефект, па пациентите велат дека колку подолго ги користат толку потешко се дише. Она што е напишано во упатството за лекот може да го оштетат и носна празнина. Капките треба да се користат во различни насоки, бидејќи оние делови кои често ги прскаме може да се оштетат со прекумерна употреба на капки.“

Сепак, постои решение за зависност од капки за нос, кои обично се други капки.

„Постојат цела низа други спрејови кои можат да го заменат внесот на тие капки. Тоа се антихистаминици и други лекови кои влијаат на спречување на секрет, а ги има навистина многу на пазарот. Можете да ставите и солен раствор и морска вода.Тие другите капки навистина помагаат., пациентите велат дека конечно можат да дишат, но не смеат да се користат долго време“, објаснува алергологот.