СЕ E ПОДГОТВЕНО ЗА ПРЕСУДАТА НА ТРАМП: Денеска завршните зборови, па клучниот дел – сите 12 поротници мора да бидат на исто

Сведоците на судењето на Доналд Трамп, за случајот со тајната исплата на пари на порно актерката Сторми Даниелс, ги завршија своите изјави минатата недела, што значи дека процесот завршува оваа недела.

Денеска следуваат завршни зборови, давајќи инструкции на поротата и потоа донесување одлука за пресудата.

Завршните зборови почнуваат во вторник. Обвинителството и одбраната последен пат ќе им се обратат на поротниците. Се очекува изложеноста да трае поголемиот дел од денот или цел ден. Тие аргументи не се сметаат за докази во случајот против Трамп, туку се рекапитулација на се што можеше да се слушне во судницата.

Поранешната претседателка е обвинета за фалсификување деловни документи за да ја прикрие исплатата од 130.000 долари на порно актерката Сторми Даниелс, па таа не би зборувала јавно за нивната афера. Сето ова се случува во кампањата за изборите во 2016 година и обвинителството тврди дека со прикривањето на целата приказна, Трамп всушност сакал да спречи лошо влијание врз неговиот имиџ во кампањата, бидејќи во времето на аферата со Даниелс, тој бил веќе во брак со Меланија. Трамп ги отфрли сите обвинувања.

Обвинителството во завршниот збор најверојатно ќе ги потсети поротниците на претходното сведочење и на сето она што е кажано. На говорницата на сведокот беше и Сторми Даниелс, како и поранешниот адвокат на Трамп, Мајкл Коен, кој сведочеше дека Трамп му рекол да плати 130.000 долари на Даниелс, а тој потоа му ги вратил парите.

Одбраната повика само двајца сведоци, а меѓу нив не беше Трамп.

Одбраната не мора да ги убедува поротниците во невиноста на Трамп, а за да го спречат да биде прогласен за виновен, треба само да убедат еден од 12 поротници дека обвинителството не ја докажало вината. Товарот на докажување на вината е целосно на обвинителството.

Сите 12 поротници мора да бидат на иста страна – дека Трамп е виновен или не виновен – за пресудата да биде валидна.

Доналд Трамп

Се очекува адвокатите на Трамп да се обидат да најдат дупки во сведочењата на сведоците на обвинителството, како Сторми Даниелс и Мајкл Коен. Се очекува и тие да го повторат тврдењето дека Трамп не ја криел аферата со Даниелс заради гласачите, туку заради семејството. Напаѓањето на кредибилитетот на Мајкл Коен, кој веќе призна дека лажел и украл пари од Трамп, е исто така тактика што ја користат адвокатите на поранешниот претседател.

Завршните зборови прво ќе ги изнесе одбраната, а потоа и обвинителството.

Во среда, пред да започне сослушувањето за вина на Трамп, се очекува судијата Хуан Мерчан да ги поучи поротниците што да земат предвид кога одлучуваат за судбината на поранешниот претседател.

Минатата недела и обвинителството и одбраната дебатираа со судијата како да ја поучат поротата – што укажува на големата важност на тој процес.

Имено, правниот тим на Трамп бараше судијата да и каже на поротата дека исплатите на Даниелс за да молчи за аферата во суштина не биле незаконски, што обвинителството го нарече „целосно несоодветно“. Судијата утврди дека ваквата инструкција е непотребна и оти отишла предалеку.

Адвокатите, исто така, побараа Мершан да ја земе предвид „исклучително важната“ природа на овој случај и да апелираат до поротниците да донесат „многу конкретни заклучоци“. Судијата исто така одби и изјави дека не е во ред да се отстапува од стандардните упатства.

Обвинителството побара од судијата да каже дека тоа што некој е претседателски кандидат не го оправдува мотивот за исплата што има охрабрувачки ефект врз неговата кампања. Адвокатите на одбраната бараат од судијата да каже дека таквата исплата би се случила дури и ако лицето не се кандидирало за претседател и не треба да се гледа како дел од кампањата.

Поротниците ќе одлучуваат во тајност, во просторија специјално одредена за таа намена. Тие можат да комуницираат со судот преку белешки – на пример, можат да побараат правни упатства од судијата или пак да им биде доставен дел од сведочењето.

Не е познато колку долго жирито ќе расправа, ниту пак има некаква граница. Тие треба да разгледаат 34 точки од обвинението и тоа би можело да потрае – така што можеби нема да заврши оваа недела.

Доколку жирито не постигне консензус по неколку дена, работите би можеле да станат уште покомплицирани.

Адвокатите на Трамп би можеле да бараат ново судење, но поверојатно е судијата да ги повика поротниците на консултации и да ги советува да продолжат да размислуваат додека не донесат одлука.

Ако и по тие упатства поротниците не можат да донесат одлука, судијата може да изјави дека нема договор во поротата и да нареди ново судење.