Се поизвесно враќањето на евтината дневна тарифа

0

Се поизвесно е дека од летово може да се врати поевтината дневна цена за домаќинствата. Падот на цените на берзите за струја, намалувањето на побарувачката, но и зголемувањето на производството на енергија од локалните капацитети се причините граѓаните повторно да имаат можност да користат поевтина енергија од 14 до 16 часот. Во интервјуто за емисијата „Магазин Економика“ во Алсат, министерот за економија Крешник Бектеши рече дека не сака да дава ветувања во моментов, но има позитивни сигнали.

„Во моментов има простор, но имајќи ги предвид случувањата во енергетскиот сектор, треба да почекаме до крајот на мај за да ги имаме податоците за првите пет месеци, а после шестиот месец да се направи пресметка во однос на цената. зголемување на електричната енергија. Ова нема да се случи, но дополнително сакаме да им дадеме простор на граѓаните и особено на пензионерите кои во тој период се дома или невработени, да користат поевтина електрична енергија“, изјави Крешник Бектеши, министер за економија.

Сепак, Бектеши вели дека последниот збор ќе го има Регулаторната комисија за енергетика. Кога ќе се објави новата цена на струјата за корисниците на прилагодениот пазар за втората половина од годинава, тогаш мора да се донесе одлука за враќање на поевтина дневна цена.

„Воспоставувањето на поефтина тарифа значи намалување за 5 отсто од вкупната цена на семејната потрошувачка. Ова го гледаме во пакет со промени во цената на струјата. Доколку ДДВ-то се зголеми од 10 на 15 отсто, тоа ќе значи повеќе приходи во буџетот“, велат од Регулаторната комисија за енергетика.

Минатата година беше укината поевтина дневна тарифа со образложение дека државата ја чини 15 милиони евра годишно, што во енергетската криза претставува огромен трошок. Од почетокот на јануари, поевтината ноќна тарифа поскапе за 9%.