Се појавија „вампирски бактерии“: Предизвикуваат смртоносни инфекции

Научниците открија дека неколку бактерии, кои можат да предизвикаат смртоносни инфекции на крвотокот кај луѓето, се привлечени од аминокиселина од нашата крв.

Истражувачите зад оваа студија овој феномен го нарекоа „бактериски вампиризам“.

Научниците се фокусираа на три типа на бактерии кои вообичаено се наоѓаат во човечкото црево кои припаѓаат на семејството Enterobacteriaceae, наречени Salmonella enterica, Escherichia coli и Citrobacter koseri. Тие откриле дека сите три вида ги покажуваат овие вампирски особини кога биле изложени на серум земен од луѓе. Веќе беше познато дека бактериите се привлекуваат кон L-серин; сепак, новите наоди покажуваат дека овој одговор би можел конкретно да им помогне на бактериите кои предизвикуваат болести да ја нападнат нашата крв.

Членовите на семејството Enterobacteriaceae најчесто се поврзуваат со инфекции на крвотокот, што може да доведе до сепса или труење на крвта. Крвта е нормално стерилна, што значи дека е без бактерии и други потенцијални патогени, па кога бактериите ќе завршат во крвта, тоа може да биде голем проблем. Бидејќи многу од овие Enterobacteriaceae живеат во цревата, луѓето со состојби кои ја попречуваат нивната имунолошка одбрана на цревата, како што е воспалителната болест на цревата (IBD), се изложени на особено висок ризик од развој на инфекции на крвотокот.

Сепак, до сега, научниците не разбраа точно зошто овие бактерии ги привлекува човечката крв. Според тоа, испитувањето може да доведе до нови третмани за смртоносни инфекции на крвотокот, велат авторите на новата студија, објавена во вторникот (16 април) во списанието eLife.

„Со истражување како овие бактерии можат да детектираат извори на крв, во иднина може да развиеме нови лекови кои ја блокираат оваа способност“, рече Сиена Глен, главен автор на студијата и постдокторски соработник на Универзитетот во Вашингтон. Накратко, овие лекови за бактериските вампири би можеле да бидат исто како што се лукот и колците за „вампирите“.

„Овие лекови би можеле да го подобрат животот и здравјето на луѓето со ИБД кои се изложени на висок ризик од инфекции на крвотокот“, рече Сиена Глен.