Синдикатот на Поштата на Македонија сака да го стопира вработувањето на 31 административен вработен

 Синдикатот на Македонски пошти бара генералниот директор да ја преиспита и прекине одлуката за објавување на јавниот тендер за вработување на 31 административен работник поради, како што велат, „лошата финансиска состојба со која ја изложивме на ризик за обезбедување на редовни плати на постојните работници“.

Од таму нагласуваат дека од ден на ден загриженоста вчера несигурноста кај вработените е се поголема и поголема, особено, како што нагласуваат, неизвесноста за редовна исплата на платата во законскиот рок во наредниот период – месеци, додека целосно вознемирува фактот што и исплатата на платата за јануари 2023 година доцни со законскиот рок до 15-ти во месецот. „И покрај тоа се распишува јавен конкурс за нови вработувања и дека во администрацијата каде што има преоптоварување, во меѓувреме тие места може да се пополнат со внатрешно раселување. Сето ова е несериозно и целосно ја загрозува иднината и егзистенцијата на повеќе од 2000 вработени“, нагласуваат од Синдикатот.

И во оваа кризна и неизвесност на Здружението, додаваат, не би биле против нови вработувања доколку се во согласност со реалните потреби на Здружението, а се работи за пополнување на испразнетите позиции на уната од технолошкиот процес. што ќе придонесе за поголема ефикасност и продуктивност, а со тоа и подобрување на услугите кон граѓаните.