Сирењето може да го зголеми ризикот од рак на дојка, но јогуртот може да го намали

Ако во вашата исхрана доминира консумацијата на сирење, овој напис веројатно ќе ве растажи.

Млечните производи имаат свои добрите и лошите страни; иако се добар извор на калциум, тие исто така можат да бидат богати со масти. Кога станува збор за ефектите на овие намирници врз ракот на дојката, новата студија открива дека тие можат да бидат исто толку контрадикторни.

Истражувачите откриле дека јадењето големи количини на чедар сирење и крем може да го зголеми ризикот од рак на дојка кај жените, но големата потрошувачка на јогурт може да го намали ризикот од оваа болест.

Според една студија, јадењето премногу чедар сирење и крем сирење може да го зголеми ризикот од рак на дојка за 50%

Водечкиот автор на студијата Сузан МекКен, д-р, во Одделот за превенција и контрола на рак на Институтот за рак Розвел Парк во Бафало, Њујорк, и колегите ги објавија своите наоди во списанието Current Developments in Nutrition.

Ракот на дојката е најчестиот карцином кај жените во Соединетите Американски Држави, по ракот на кожата.

Ајде да ја испитаме оваа студија заедно:

Студијата беше спроведена од Институтот за рак Розвел Парк во Њујорк во 2017 година. Цели 11 години беа испитувани три илјади жени со и без оваа болест, кои детално ја детализираа количината на млечни производи што ги консумираат секој месец, вклучувајќи сирење, јогурт и млеко. Студијата покажа дека јадењето сирење го зголемува ризикот од рак на дојка кај жените за 50%.

Млекото содржи хормон за раст наречен ИГФ-1 (сличен на инсулин) и голема количина на овој хормон може да предизвика рак.

Епидемиологот од Харвард, Др. Walter C. Willett вели дека: „Каква и да е вистината за болеста, кога станува збор за ракот, има малку докази. Овошјето и зеленчукот го зајакнуваат имунолошкиот систем? Масната храна е директна причина за рак или дека многу влакна ги спречуваат болестите. Овие тези неколку пати се отфрлани“, заклучува тој.

Ракот и понатаму останува еден од предизвиците на медицината, со надеж дека еден ден ќе се најде лек.