СИТЕ ШТО САКААТ ЈАКО КАФЕ ПРАВАТ КАТАСТРОФАЛНА ГРЕШКА: Експертите ја откриваат суровата ВИСТИНА ЗА НЕГО

0

Ако додадете премногу кафе, ризикувате пијалокот да стане кисел. Всушност, и покрај популарното мислење, поголема количина од овој црн прав нема да го подобри вкусот на пијалокот.

Ако не сакате да се расправате со некого, најдобро е да ја прескокнете приказната за „вистинскиот“ начин на варење кафе. Зависниците од кафе многу сериозно го сфаќаат својот омилен пијалок, а секој од нив има свој докажан начин на варење кафе.

Начинот на готвење е најважен, а се останато, од количината на шеќер до истурањето млеко, се само ситници. Реално, љубителите на кафе се поделени во две групи: оние кои сакаат силно кафе и луѓе кои повеќе уживаат во послабо кафе.

И кога сакате најсилно можно кафе , логично, додавате повеќе кафе, нели? Сепак, експертите тврдат дека ова е грешка што ја прават сите. 

Во официјалното објаснување се вели:

Ако додадете премногу кафе, ризикувате пијалокот да стане кисел. Всушност, и покрај популарното мислење, поголема количина од овој црн прав нема да го подобри вкусот на пијалокот.

Има само одредена количина на кофеин што може да се „извлече“ од зрното пред да го уништите вкусот на пијалокот, а сето тоа зависи од времето на контакт, брзината на екстракција и односот на водата и кафето.

Златното правило е 2 лажички кафе на 170 милилитри вода.