„Сите ќе останеме без работа! Илон Маск ја нарече вештачката интелигенција најголем страв и го загрижи целиот свет

Илон Маск тврди дека вештачката интелигенција ќе ни ги земе сите работни места и дека тоа не е нужно лошо.

Илон Маск на конференцијата во четвртокот рече дека вештачката интелигенција ќе ни ги преземе сите работни места и тоа не е нужно лошо.

„Веројатно никој од нас нема да има работа“, рече Маск додека зборуваше за вештачката интелигенција на конференцијата во четвртокот.

Говорејќи преку видео повик, Маск ја опиша иднината каде што работните места ќе бидат „незадолжителни“.

– Ако сакате да работите работа која е како хоби, можете да ја завршите. Но, во спротивно, вештачката интелигенција и роботите ќе ви ги обезбедат сите стоки и услуги што ги сакате – објасни Маск.

За да функционира ова сценарио, рече тој, ќе треба да има „универзален висок приход“ – да не се меша со универзален основен приход, иако тој не објасни како тоа би можело да изгледа. (UBI се однесува на тоа дека владата дава одредена сума пари на секого без оглед на тоа колку заработува.)

 

– Немаше да има недостиг на стоки или услуги –  рече тој. Способностите на вештачката интелигенција се зголемија во текот на изминатите неколку години, доволно брзо што регулаторите, компаниите и потрошувачите сè уште смислуваат како одговорно да ја користат технологијата. Загриженоста, исто така, продолжува да расте за тоа како различните индустрии и работни места ќе се променат како што вештачката интелигенција се шири на пазарот.

Во јануари, истражувачите од Лабораторијата за компјутерска наука и вештачка интелигенција на MIT открија дека работните места ја прифаќаат вештачката интелигенција многу побавно отколку што некои очекуваа и стравуваа. Извештајот, исто така, забележа дека повеќето од работните места кои претходно беа идентификувани како ранливи на вештачка интелигенција не беа економски одржливи за работодавците да ги автоматизираат во тоа време.

Експертите исто така во голема мера веруваат дека многу работни места за кои е потребна висока емоционална интелигенција и човечка интеракција нема да бидат заменети, како што се професионалците за ментално здравје, креативците и наставниците.

Маск беше отворен за неговата загриженост за вештачката интелигенција . За време на воведните забелешки во четвртокот, тој ја нарече технологијата негов најголем страв .

Меѓутоа, во таква иднина без работа, Маск се запраша дали луѓето ќе се чувствуваат емоционално исполнети.

– Прашањето навистина ќе биде – ако компјутерот и роботите можат да направат сè подобро од вас, дали вашиот живот има смисла? тој рече.

– Мислам дека сè уште може да има улога на луѓето во ова – со тоа што можеме да му дадеме значење на вештачката интелигенција – објасни Илон.

Тој, исто така, го искористи своето време на сцената за да ги повика родителите да го ограничат количеството на социјалните мрежи што ги користат децата.