СКАНДАЛ ГО ТРЕСЕ ШПАНСКИОТ ДВОР: Иранскиот амбасадор и пришол на кралицата Летиција, а поради ОНА што го направил ЦЕЛИОТ СВЕТ брмчи! (ВИДЕО)

0

Во средата во Кралската палата во Мадрид беше одржан прием за странски дипломати , а по тој повод пратеникот на Исламската Република, Хасан Гашгави, не се ракуваше со сопругата на шпанскиот крал Фелипе Шести, без оглед на тоа што сите другите гости го направија тоа, пишува Дејли експрес .

Имено, Хасан Гашгави им пришол на кралот и кралицата Летиција и во таа прилика само се ракувал со шпанскиот суверен, додека поминал само покрај сопругата.

Светските медиуми овој гест го пренесоа како намерно понижување . Од изразот на лицето на Летиција може да се заклучи дека тоа воопшто не и се допаднало и дека поради тоа збеснала, но не му подала рака ниту на иранскиот амбасадор.

Џуди Џејмс, експерт за говор на телото, во изјава за Daily Express откри дека има објаснување за таквиот потег. Имено, таа истакна дека станува збор за придржување кон иранските општествени норми.

Кога станува збор за нивната култура, не е вообичаено мажите и жените да се ракуваат, освен во случај кога жената прва ќе ја подаде раката, а мажот е подготвен да го возврати гестот.

Џуди продолжи: „Изгледа дека жената би била таа што ќе го поттикне ракувањето, а мажот ќе одлучи дали ќе возврати или не“.

„Ова значи дека најбезбедната опција во однос на избегнување какво било одбивање би можело да биде да се направи токму она што го направи кралицата Летиција и да ја држите раката блиску до нејзиното тело во секое време“, пишува Дејли експрес.

Кралицата Летиција не му ја подаде раката на амбасадорот, можеби во обид да избегне каква било непријатност, рече Џуди.