Слонови прегазиле турист до смрт пред неговата вереница!

Шпанец бил прегазен до смрт од слонови во резерват за диви животни во Јужна Африка додека се обидувал да ги фотографира, објавија локалните медиуми.

Не обрнувајќи премногу внимание на предупредувањата и молбите на неговите сопатници, човекот едноставно излегол од својот автомобил во националниот парк Пиланесберг во неделата, со намера да пријде на група возрасни слонови и нивните младенчиња за да ги фотографира, но потоа се случи инцидент.

Туристот бил пренесен во болница каде им подлегнал на повредите, а вработените во резерватот ја потврдиле веста за неговата смрт.

„Посетителите на паркот треба да бидат свесни за фактот дека овде живеат диви животни и не можете туку така да излезете од возилото и да му пријдете на животно“, изјави службеник на паркот за весникот „Граѓанин“.

Станува збор за Шпанецот Карлос Луна (43), шеф на агенцијата за чистење, на чија трагична смрт посведочила неговата свршеница.

Ваквите ситуации најчесто се случуваат кога слоновите или другите диви животни во резерватот мислат дека нивните младенчиња се во опасност и сакаат да ги одбранат.

Чуварите на парковите секогаш ги предупредуваат туристите на сафари да не стојат меѓу мајка слон и нејзините младенчиња.

Тие истакнуваат дека дури и возењето автомобил премногу блиску до слоновите може да ги поттикне животните да нападнат бидејќи се чувствуваат загрозени.