Случајот „Титаник 2“ истекува за 27 дена, Мијалков може да се спаси од казна

0

Судскиот случај „Титаник 2“ неделава стигна до Апелациониот суд.

Сега се очекува судот да донесе второстепена одлука бидејќи дел од предметот истекува на 7 април. Тоа значи дека доколку судот не одлучи во рок од 27 дена, прекршокот за кој се гони поранешниот директор на ДСК, Сашо Мијалков, застарува.

Во Апелација се наведува дека предметот го добиле на 7 март, но по наредба прво го испратиле до Вишото обвинителство.

„Апелациониот суд Скопје во интерес на јавноста и медиумите информира дека предметот „Титаник 2“ е примен во Апелациониот суд Скопје на 07.03.2023 година, заведен и архивиран и согласно одредбите од Законот. по кривична постапка е доставено на разгледување во Вишото јавно обвинителство Скопје на 08.03.2023 година, се наведува во известувањето на Апелациониот суд.

Јавниот обвинител Гаврил Бубевски предупреди дека постои страв дека случајот „Титаник 2“ ќе застари и поранешниот прв човек на ДСК, Сашо Мијалков ќе ја избегне казната. Бубески во интервју за РЕЛ изразува оптимизам дека барем случаите „Таргет-фортеса“ и „Трезор“ нема да застарат.

„Во однос на случајот „Титаник 2“ постои поголем страв од застареност, што се однесува само на обвинетиот Сашо Мијалков, во однос на останатите обвинети, нема ризик од застареност на нивните дејствија. Што се однесува до Мијалков, постои таква опасност, како што кажавте, април е. Но, пресудата беше изготвена од основниот суд за брзо време, така што мислам и очекувам дека и за овој случај ќе има одлука во предвидениот рок за застареност на обвинетиот“, рече Гаврил Бубевски.