Сметките ќе бидат подобро заштитени од кражба на идентитет / Фејсбук и Инстаграм стануваат платени, за кого и зошто?

0

Корисниците на Meta платформите на компанијата наскоро ќе можат да ги следат стапките на корисниците на социјалната мрежа Твитер, плаќајќи за да имаат карактеристична сина ознака за проверка на нивните профили како симбол на автентичноста и за поголем дофат на нивните објави.

Лидерот на Мета, Марк Цукерберг, на 19 февруари ја објави услугата за претплата за платформите Фејсбук и Инстаграм, откако речиси 20 години се залагаше за економски модел заснован на бесплатни услуги и рекламирање.

Систем со две брзини
Оние кои ќе се претплатат на услугата Meta Verified ќе можат да ја потврдат својата сметка на Фејсбук и Инстаграм со приложување на официјална лична карта и добивање на сина ознака за проверка, што покажува дека лицето или субјектот што стои зад сметката е она што тие го велат. се, тоа е.

Претплатничките сметки, исто така, ќе бидат подобро заштитени од кражба на идентитет, благодарение на проактивното следење. Во случај на проблеми, овие претплатници ќе можат директно да контактираат со тимовите за услуги на клиентите.

И нивните објави, фотографии и видеа ќе имаат поголема тежина од оние на оние што не се претплатници, и ќе се појавуваат на врвот на резултатите од пребарувањето, коментарите и препораките.

Мета исто така ветува нови креативни функционалности.

Meta Verified ќе започне оваа недела во Австралија и Нов Зеланд, пред да се прошири во САД и други земји.

Новата услуга ќе чини 11,99 долари месечно за корисниците кои се регистрираат директно на платформите и 14,99 долари за оние кои се претплатат преку мобилните апликации на платформите. Повисоката цена е наменета да го покрие процентот што му се плаќа на Apple на iPhone или на Google на телефоните со Android.

Приоритет за „инфлуенсери“
Претплатата ќе се врши на доброволна основа. А, за новата услуга ќе им биде дозволено да се пријават само на лица над 18 години. Услугата се уште не е достапна за бизнисите, но Мета не го исклучува тоа во иднина.

Новиот сервис е првенствено наменет за креаторите на содржини.

Мета изјави за АФП дека одлучила да ја понуди услугата за претплата по барањата на креаторите, чиј број расте.

Компанијата презеде акција бидејќи традиционалните социјални мрежи доживуваат пад на бројот на корисници и приходите.

Во 2022 година, приходите од реклами на Мета паднаа за прв пат откако компанијата со седиште во Калифорнија излезе на берза во 2012 година.

Инфлацијата ги оптоварува буџетите на онлајн огласувачите и вниманието на корисниците е расфрлано меѓу многу апликации. Вториот не може да собере онолку лични податоци колку што можеше пред интервенцијата на регулаторните органи – главно во Европа – и Apple за подобра заштита на приватноста на луѓето на интернет.

Така, битката меѓу платформите „станува малку битка за привлекување и задржување на креаторите, бидејќи на крајот, креаторите се оние кои ја имаат содржината што е интересна за јавноста“, вели Каролина Миланези, аналитичар во Creative Strategies. Но, ова не е доволно.

Snapchat, Reddit и Discord исто така предлагаат корисниците да трошат неколку долари месечно за дополнителни алатки.

Твитер, купен од Илон Маск минатата година, хаотично ја промовираше функцијата за проверка на сметката која чини 7 долари месечно ако се плати директно на платформата и 11 долари месечно ако се претплатите преку апликацијата за iPhone.

Услугата Twitter Blue, која на претплатниците им ја дава препознатливата сина ознака, им овозможува на своите објави да им дадат поголем досег, како и да гледаат помалку реклами и да имаат поголема слобода да пишуваат, со подолги објави.

Миланези смета дека Мета сака да има дополнителен извор на приходи.
Откако Твитер ја лансираше својата услуга за претплата, другите компании за социјални медиуми беа охрабрени сами да ја пробаат, вели таа.

„Гледано од перспектива на креатор, мислам дека ова е повеќе маркетиншка иницијатива отколку нешто навистина вредно за креаторите“, вели Миланези.