Собраниската седница за избор на нови министри ќе продолжи во 20 часот, почнаа прашањата на пратениците

0

 Собраниската седница за избор на нови членови на Владата ќе продолжи во 20 часот, а седницата за пратенички прашања веќе започна. Претседателот на Собранието Талат Џафери ја прекина 104. средба за реконструкција на владата, откако почна терминот на пленарната седница за прашања од пратеници.

За расправа за втората точка од 104. седница, Предлогот за избор на членови на владата, беа изнесени 38 заменици, додека претходно по неколкудневна расправа, министрите за здравство Беким Сали, тој за информатичко општество и администрација. Адмирим Алити и министерот беа разрешени без одмор Џемаил Чупи.

Џафери рече дека за избор на членови на владата се отвора општа расправа и се гласа поединечно.

„Заедничка дебата, додека се гласа поединечно“, рече тој.

Во процедуралната забелешка, координаторот на ВМРО-ДПМНЕ, Никола Мицевски, рече дека спикерот Џафери претходно дозволил поединечно изјаснување, односно дискусија за секој од тројцата разрешени министри, а сега расправата за четворица министри ја обединува во еден.

„Логично е во ваква тензија, во толку министри собрани за разрешување на нивните колеги, да се дозволи поединечна дебата за сите овие четири предлози-кандидати да се разговара. На крајот никој не ве брани да гласате и да завршите прекршувајќи ја Регулативата“, рече Мицевски.

Пред да се гласа за разрешување на министрите од Алтернатива, тој обвини дека смената на почетокот на седницата за прашањата на пратениците е со цел да се спречи опозицијата да поставува прашања.

„Ваков преседан со пратенички прашања немало, а вие сте иновативен пионер во прекршување на Регулативата“, рече Мицевски и побара седницата за разрешување на министрите да се закаже во 19 часот. 

Џафери одговори дека одлуката за продолжување на почетокот на седницата за пратенички прашања е донесена согласно деловникот од собранискиот правилник.