Советникот го открива зборот што може да го уништи секој добар брак

Кавги или несогласувања се природен дел од бракот. Колку и да го сакаме партнерот, толку се лутиме или вознемируваме еден на друг, веројатно почесто отколку што би сакале да признаеме. Можеме да избереме да им „дуваме“ затоа што знаеме дека тие се единствената личност што ќе нè сака „без разлика на сè“. Меѓутоа, никогаш не е соодветно да користите еден збор кога се расправате со вашиот сопружник, вели брачната советничка Дебора Мекфејден.

„Зборот на кој се повикувам е „развод“. Штом ќе го кажеме тој збор, не можеме да го вратиме назад. вели YourTango. Таа нашла три причини зошто зборот е толку штетен за употреба за време на расправија.

1. Тоа е манипулативно

„Можеби го изговарате зборот „развод“ во вашите расправии за да го натерате вашиот сопружник само да замолчи. објаснува Мекфејден. Сепак, тој тврди дека ова е чиста манипулација од наша страна и можеби во тој момент ќе го добиеме она што го сакаме, но проблемот сепак постои и ќе се повтори.

2. Предизвикува стрес и анксиозност

Разводот се чувствува како ултиматум за нашиот сопружник, и никој не сака ултиматуми. Тие прават да се чувствуваме заробени од личноста која треба да не сака повеќе од кој било друг на светот.

„Кога ќе го изговорите зборот „развод“, вашиот сопружник може да заклучи дека е подобро тој да ризикува да ја загуби вашата љубов, а можеби и самата врска. Ова предизвикува стрес и вознемиреност кај вашиот сопружник кога станува збор за безбедноста и издржливоста на вашата брачна врска“, предупредува советникот.

3. Го тера вашиот партнер да размислува за развод

Кога нашиот сопружник ќе го слушне зборот „развод“ што се користи во нашите расправии, тој може да го слушне како закана.

„Без разлика колку долго сте во брак, не треба да зборувате за развод, освен ако тоа не е токму она што мислите да го направите. Не користете го зборот во жарот на расправијата како закана за да си обезбедите „победа“ за себе со тоа што ќе го принудите вашиот сопружник да се откаже“, советува Мекфејден.

Заканувачкиот развод никогаш не е начин да се реши проблемот во врската. Ако го користиме тој збор секој пат кога се расправаме со сопружникот, тие би можеле да стигнат до точка кога ќе помислат: „Само да ставиме крај на агонијата и да се разведеме“. Можеби тоа не ни беше намерата, но сега стана реалност за која никогаш не ни помислувавме дека всушност ќе се случи.

„Престанете да го користите овој збор во вашите аргументи и почнете да работите на вашите проблеми“, вели советникот.

Понекогаш дури и едноставните работи можат да станат големи проблеми ако избегнуваме да зборуваме за нив кога разговорите се вжештуваат или ако се закануваме дека ќе ја прекинеме врската ако не го добиеме она што го сакаме.

„Сè додека сте заедно во врска, ќе има моменти кога нема да се согласувате. Ќе има кавги, но тоа не значи дека ќе се разведете. Научете како да се карате и да ги решавате конфликтите Ако ви треба помош, најдете добар советник кој може да ви понуди насоки за подобар и посреќен брак“, заклучи Мекфаден.