Советот на Европа бара судење на руските и белоруските лидери

Парламентарното собрание на Советот на Европа (ПССЕ) во четвртокот едногласно побара формирање на специјален меѓународен кривичен суд во Хаг за кривично гонење на руските и белоруските политички и воени лидери кои „планирале, подготвувале, иницирале или извршиле“ руска агресорска војна против Украина.

„Без нивната одлука да ја водат оваа агресорска војна против Украина, немаше да има злосторства што ќе произлезат од неа, ниту уништување, смрт и штета како резултат на војната, вклучително и законски акти на војна“, објави Собранието.

На пленарната седница беше одобрена резолуција врз основа на извештајот на швајцарскиот парламентарец Демиен Котие.

Таквиот суд треба да биде „одобрен и поддржан од што е можно повеќе држави и меѓународни организации, особено Генералното собрание на Обединетите нации“, се наведува во резолуцијата.

Се додава дека Советот на Европа треба да преземе активна водечка улога и да обезбеди конкретна поддршка.

Советот на Европа е меѓународна организација со седиште во Стразбур, основана по Втората светска војна за заштита на човековите права, демократијата и владеењето на правото во Европа. Во моментов има 46 земји-членки, откако Русија се повлече од членството во март минатата година.