Совет на пулмолог доц. Д-р Коларов: Што треба да направите кога кашлицата едноставно не престанува?

Кашлицата е одбранбен механизам за чистење на дишните патишта, но доколку трае подолго, може значително да го наруши секојдневното функционирање и да влијае на квалитетот на животот. Кашлицата е една од најчестите причини поради кои пациентите посетуваат лекари на примарното ниво на здравствена заштита, односно во здравствените домови, но и во болниците.

Кашлицата кај возрасните се дефинира како хронична ако трае подолго од 8 недели. Постојат неколку причини за хронична кашлица, но една од најчестите е долгогодишното пушење цигари . 

Разговаравме за пушачка кашлица со Доц. д-р Виолет Коларов, пулмолог од Институт за белодробни заболувања Сремска Каменица.

Пушачите својата кашлица, која понекогаш е присутна со години, а најизразена наутро со исфрлање на густ секрет, ја сметаат за „нормален“ придружник на нивната лоша пушење навика и не и придаваат значење и не се консултираат доктор.

Сепак, хроничната кашлица може да биде првиот симптом на хронична опструктивна белодробна болест (ХОББ), која се јавува најчесто како резултат на пушењето и е една од водечките причини за морбидитет во светот. Доколку се развие хронична опструктивна белодробна болест, која се карактеризира со стеснување на дишните патишта, тогаш, покрај кашлањето, се јавуваат отежнато дишење, брз замор, слаба толеранција на физички напор, чести егзацербации и инфекции на респираторниот тракт .

Покрај тоа што пушењето може да предизвика ХОББ, поради токсичните материи и катранот кои се наоѓаат во чадот од тутунот, консумацијата на цигари е главниот фактор на ризик за развој на рак на белите дробови, кој е една од водечките причини за смрт во светот. Мој совет, и секако најдобар начин да се намали ризикот од ХОББ и од рак на белите дробови, е да престанете да пушите, вели Доц. д-р Коларов. 

За некои е лесно, но за огромното мнозинство е многу тешко да се откаже од лошата навика како што е пушењето. Ако сте пушач или некој ваш близок е пушач, треба да обрнете внимание и да го контактирате вашиот лекар доколку е присутен некој од следниве симптоми: 

-кашлица која трае подолго од 8 недели, а понекогаш и месеци и години со утринско искашлување
-кашлица која го менува својот карактер
-отежнато дишење, чувство на свиркање при дишење
-лоша толеранција на физички напор
-засипнатост
-чести респираторни инфекции
-појава на крв во спутум

Доколку имате некој од горенаведените симптоми, задолжително обратете се кај вашиот избран лекар или пулмолог, советува доц. д-р В.Коларов.

Иако најдобриот совет е да престанете да пушите, постојат и некои природни производи кои помагаат да се намали и елиминира кашлицата , како што се медот и одредени билки. Лековите, производите кои раствораат густи секрети и го олеснуваат искашлувањето се нарекуваат муколитици и можат да помогнат во чистењето на бронхијалното дрво и белите дробови.