Софија ќе биде домаќин на Балканскиот самит за е-трговија во април

Претставници на Романија, Грција, Бугарија, Србија, Северна Македонија, Хрватска, Црна Гора и други ќе дадат презентации на конференциската и изложбената област на Балканскиот самит за е-трговија, соопшти во петокот Бугарското индустриско здружение. Форумот ќе се одржи од 4 до 5 април во Sofia Tech Park.

Се очекуваат говорници и преку 450 гости од повеќе од 12 земји. Официјален јазик на Балканскиот самит за е-трговија е англискиот.

Учесниците ќе ги наведат главните начини и предизвици за влез на нивните пазари и ќе дадат насоки за тоа што новите играчи на пазарот треба да внимаваат таму. 

Највредното нешто за овој прв балкански форум, според организаторот Никола Илчев од Академијата за е-трговија, е тоа што „ќе им даде можност на претставниците од сите овие пазари да се сретнат на едно место и да разменат вредни искуства и идеи. како и да се најдат начини да се направи трговијата меѓу нив уште подобра. Обединети, Балканскиот Полуостров е прилично голем пазар кој е привлечен за секој трговец за е-трговија. На овој настан може да се најдат многу корисни и инспиративни информации и многу нови контакти со потенцијални партнери, даватели на услуги и други за да комуницираат лице-в-лице“. Организаторите велат дека ќе се погрижат секој посетител да го извлече максимумот од двата дена со презентации на меѓународни говорници, просторот на изложбата и забавата за вмрежување по завршувањето на првиот ден.

За време на настанот, исто така, ќе има панели за дискусија и презентации во живо за поединечните пазари на Балканскиот Полуостров, кои ќе ги презентираат локални специјалисти и препознатливи лидери таму.