Сојлу: Туркије гради контејнерски градови за евакуираните од земјотресот

Турскиот министер за внатрешни работи вели дека евакуираните граѓани ќе се вратат на своите места откако градовите ќе почнат да се нормализираат и ги негира гласините за појава на болест во зоната на земјотресот.

Жителите евакуирани од градовите погодени од земјотресот во Туркије ќе се вратат во своите родни места откако ќе се постават контејнерските градови и ќе се нормализираат погодените области, изјави турскиот министер за внатрешни работи Сулејман Сојлу.

„Кога градовите ќе почнат да се нормализираат и кога ќе се постават градовите со контејнери, нашите евакуирани граѓани, се разбира, ќе се вратат во своите градови“, рече министерот Сојлу во денешната изјавата за последиците од земјотресите во југоисточна Туркије.

„Можеби нивната прва година нема да биде иста како порано, ќе се обидеме да се погрижиме да се задоволат нивните потреби“, додаде тој.

Говорејќи во Центарот за координација на катастрофи во Кахраманмараш, епицентарот на минатонеделните земјотреси со јачина од 7,7 и 7,6 степени според Рихтер, Сојлу додаде дека првичната финансиска помош од 10.000 турски лири (530 долари) досега е обезбедена за речиси 336.000 семејства.

Обнова на градовите

Сојлу, исто така, ги отфрли тврдењата дека има избувнување на акутна цревна болест во областите погодени од земјотресот, додавајќи дека Министерството за здравство будно следи секоја епидемија.

Сојлу рече дека околу 200.000 шатори се испратени во зоните погодени од земјотресот како привремени засолништа и дека многу се веќе поставени.

Додавајќи дека ќе бидат испратени уште околу 100.000 шатори, Сојлу рече: „Простори за живеење ќе бидат изградени во контејнери. Местата за нив се одредени и инфраструктурата се гради. Ова е едногодишен процес“, рече тој.

Во однос на размерите на уништувањето, Сојлу рече дека речиси една четвртина од зградите во Кахраманмараш претрпеле оштетувања и дека половина од становите во Антакија, Хатај биле или урнати од земјотресите или треба да се урнат како дел од напорите за обнова на градот.

Одржливи кујни

Нагласувајќи дека народните кујни во подрачјето на земјотресот треба да бидат одржливи најмалку една година, Сојлу рече: „Треба да ги направиме потребите на народните кујни за готвење и служење на нашите граѓани одржливи. Исто така, треба да направиме сува храна, како и чиста и сосема нова облека.“

За напорите на турските власти да обезбедат сигурност и безбедност на заедниците во областите погодени од земјотресот, Сојлу исто така рече дека безбедносните сили во зоните на земјотресот се зајакнати трипати за да се обезбеди координација на хуманитарните напори и да се одржи редот.

TRT World