“Спиев со над 50 мажи и никој не може да ме задоволи!“ – трогателна исповед на ‘несреќна’ жена предизвика лавина од коментари на Интернет – во што е проблемот !?

Јас сум жена која имала многу интимни задоволства со многу мажи и жени, а ниту еден од нив не успеал да ме доведе до оргазам. Едноставно не можам да доживеам оргазам за време на сексот, но можам кога сама се самозадоволувам, и тоа за 5 секунди“, гласи една објава на социјалната мрежа Твитер која предизвика лавина од коментари.

Не можам да кажам дали тие 50 луѓе се бескорисни за секс или јас сум само одлична за мастурбирање“, напишала анонимната жена од својот профил на социјалната мрежа Твитер на познатата страна @Fesshole каде многумина ги споделуваат своите најдлабоки тајни бидејќи можат да останат анонимни.

секс
илустрација

Коментарите под нејзината објава се различни, од утешен тип: „Не грижи се девојче, еден ден ќе дојде вистинскиот“, до многу искрени: „Мислам дека итно треба да поработиш на своите комуникациски вештини. Тајната е добрата комуникација. Кажете му на вашиот партнер што сакате, користете играчки, па тој ќе има шанса да се подобри во тоа“, пишува магазинот The Star.

Се разбира, може да биде тешко да се зборува за нешто толку лично и ранливо како сексот, но добрата комуникација е основата на задоволувачки сексуален живот. Верувајте, има многу погрешни толкувања, бидејќи луѓето имаат тенденција да извлекуваат погрешни заклучоци од зборовите и постапките на нивните партнери, а тоа со текот на времето само се влошува ако нешто не се преземе“, советува д-р. с. Маријана Брендон, клинички психолог и лиценциран секс терапевт и додава: „Разговарајте со него за тоа што ви се допаѓа во вашиот сексуален живот и задолжително прашајте го што сака и што сака. Редовно зборувајте за интимноста бидејќи потребите и желбите на луѓето се менуваат со текот на времето“.

Можно е да треба да повторите некои работи во текот на разговорот, бидејќи некои луѓе треба неколку пати да слушнат одредени информации за навистина да ги разберат и прифатат“, објаснува Маријана Брендон.

Бидете емоционално и физички отворени. Ова често бара свесно дејствување, бидејќи животните стресни фактори предизвикуваат стегање на телото и затворање на срцето. Добар секс не може да се случи ако сме затворени и не си дозволиме да бидеме ранливи. Повеќето луѓе доживуваат незаборавно водење љубов само кога ќе си дозволат некако да станат ранливи и да бидат тоа што се“, тврди Маријана Брендон.