СРБИЈА ЛЕЖИ НА 600 ТОНИ ЗЛАТО ВРЕДНО 30 МИЛИЈАРДИ ДОЛАРИ

0

На локалитетот Чока Ракита во општина Жагубица е пронајдено богато наоѓалиште на злато со прелиминарни димензии 500 x 250 x 80 метри. Прелиминарните резултати од технолошките испитувања покажуваат и дека е можно да се произведе концентрат од чисто злато, со вкупна искористеност на златото поголема од 93 отсто, соопшти Министерството за рударство и енергетика на соседна Србија.

  • Потенцијалните резерви се значајни во однос на количината на руда, содржината на злато, што во иднина може да биде од големо значење за економијата на целата земја, особено за регионот на источна Србија. Она што треба да се истакне е дека проектот е во фаза на истражување, дека е потребно овие добри резултати да се потврдат преку нови истражувања, а потоа да се изработи студија која ќе ги верификува ресурсите и резервите – оцени одговорната министерка Дубравка Ѓедовиќ.

Во соопштението се додава дека резултатите од истражувањето спроведено во претходниот период се охрабрувачки во однос на резултатите со висока содржина на злато, како и можноста за негово добивање преку процесот на флотација, а подоцна и металуршкиот процес.

  • Овој потенцијален депозит им дава дополнителна вредност на наоѓалиштата кои се веќе откриени на проектот Тимок кај Жагубица, што го спроведува канадската компанија “Dundee Precious Metals Inc”, која ја објави и веста за новото наоѓалиште на злато. Ова откритие е важно и од аспект на потенцијално значително зголемување на ресурсите и резервите на златна руда во Србија – рече министерката.

Споменатите резултати претставуваат голем исчекор во познавањето на геологијата на наоѓалиштата, но сепак не значат отворање на рудникот. Во текот на овој процес постепено се зголемува веродостојноста на информациите за наоѓалиштето и сите други фактори, што е во прилог на нашата држава и нејзиниот просперитет, велат од Министерството за енергетика.

Дека ова наоѓалиште на еден од највредните благородни метали ќе и значи многу на Србија, за Курир потврдува и геологот Предраг Мијатовиќ, заменик директор на Геолошкиот институт на Србија.

  • Според проценките на последното истражување на Институтот за тоа колку злато има наоѓалишта на територијата на државата, се покажа дека имаме 300 тони златни резерви. Но, во меѓувреме е откриено и наоѓалиштето Чукару Пеки со големи резерви на злато, па се проценува дека резервите на Србија се нешто помалку од 600 тони злато.

Земајќи ја предвид моменталната цена на златото на светската берза, вели тој, се пресметува дека оваа количина злато вреди и до 30 милијарди долари. Нашата земја е вброена меѓу 100-те најдобри во светот по резерви на злато – објаснува Мијатовиќ, потсетувајќи дека и Србија има околу 37,2 тони злато во шипки:

– Ова наоѓалиште Чока Ракит ќе ги зголеми нашите златни резерви, а во исто време ќе процвета и Жагубица и нејзината околина бидејќи ако се отвори рудникот ќе добијат постојано вработување околу 300 луѓе, што е многу важно.

Мијатовиќ не можел да ја процени можната количина на злато во споменатото наоѓалиште со димензии 500 x 250 x 80 метри, бидејќи не се познати податоци за волуменската маса.

  • Во принцип, според овие податоци, тоа е 10 милиони кубни метри, а натамошните проценки ќе утврдат колку злато теоретски ќе се добие кога ќе се земе предвид волуметриската маса и ќе се помножи со просечната содржина на злато – објасни тој.

Тој напоменува дека златото во Србија моментално се експлоатира во рударскиот басен Бор, во Мајданпек, Чукар Пека и во рудникот Леце, каде има многу злато во концентрат. Да потсетиме, претседателот на Србија, Александар Вучиќ, во средината на декември гостуваше на РТС и рече дека во Србија најдовме калциум карбонат и целосно ново наоѓалиште на злато во едно од најсиромашните краишта на Србија.