СРБИЈА ПОД СНЕГ! Претешка ноќ и целосен колапс, 25.000 луѓе БЕЗ СТРУЈА, 250 километри патишта покриени со снег, ѓубре ПО ДВА МЕТРА

0

Десет патнички автомобили останаа завеани на патот Сјеница – Нови Пазар, а евакуацијата на патниците траеше неколку часа . Претходните 24 часа во Пештер беа одбележани со тешка ноќ, шут високи речиси четири метри и натчовечка борба по патиштата ги обележаа последните 24 часа.

– Повеќе од 10 луѓе останаа заглавени во снегот. Сите се евакуирани заедно и се безбедни. Станува збор за една од најопасните делници и затоа се повикуваат возачите да не излегуваат на пат додека траат овие временски услови. Дува многу силен ветер кој создава шут висок неколку метри и ја отежнува работата на патиштата. Штом ветрот стивне и временските услови дозволат, започнува расчистувањето на патот“, изјави Сенко Ибровиќ од компанијата „Нови Пазар пут“.

животите на завеаните вчера ги спасија хероите вработени во компанијата „Нови Пазар – Пут“ кои не се штедеа , па дури и ги ризикуваа сопствените животи за да ги спасат ранливите.

Машините ги расчистуваат патиштата до гробиштата за погребот

Над половина метар нов снег наврна во изминатите 24 часа на територијата на општина Ивањица. Освен делницата над Голија, која е целосно непроодна, отсечени се и некои некатегоризирани рурални патишта. Тешка механизација е испратена на терен според приоритетите.

Ивањица, снег

– Итно ги испративме машините во селата каде што денеска се погреби. Потоа, каде што има ученици кои одат на училиште и пациенти на дијализа. Количината на снег не направи толку проблем како што правеше ветрот. На некои места, наслагите достигнуваат висина од два метри. Им помагаме на мештаните на кои им е потребно, а штом временските услови дозволат, сите патишта ќе бидат расчистени. Засега немаше потреба да се интервенира со моторни санки, изјави за РИНУ претседателот на општина Ивањица Момчило Митровиќ.

12.00 часот Стабилизирање на електроенергетската состојба во Драгачево

Во текот на ноќта снег наврна на целата територија на Драчево, околу 10 сантиметри во пониските, а околу 30 сантиметри на повисоките. Сите патни правци од прв ред се исчистени, моментално се работи на чистење на општинските патишта од втор ред.

– Некатегоризираните патишта месните заедници ги чистат со помош на гориво што го добивале од Општината. Водоснабдувањето е редовно, како и греењето. Што се однесува до струјата, исклучен е само далноводот до Дљин, а во Врањица има неколку проблеми при низок напон, екипи се на терен и се очекува наскоро да се вклучи, изјави Миливое Доловиќ, претседател на општината Лучани.