Србија резервирала 300 милиони кубици во терминалот за LNG во Александрополис ВИДЕО

0

Генералниот директор на Србијагас, Душан Бајатовиќ изјави дека Србија веќе резервирала 300 милиони кубни метри гас во терминалот ЛНГ во грчкото пристаниште Александрополис.

Бајтовиќ рече дека земјата ќе ги диверзифицира изворите на снабдување со гас, имајќи предвид дека, покрај двете милијарди кубни метри гас што ги купува од Русија врз основа на формулата за нафта врз основа на договорот меѓу претседателот на Србија, Александар Вучиќ, и на рускиот претседател Владимир Путин, Србија има потреба од уште една милијарда кубни метри гас за да биде целосно безбедна во секој поглед и да може да произведува електрична енергија.

Шефот на „Србијагас“ за телевизија „Прва“ изјави дека во Бугарија има мал капацитет на гасоводот од Варна до Софија и од Белград до Ниш и дека ќе треба да се прошири за да се набави гас и од тој правец.

„Значи, ќе направиме голема експанзија во наредните години. Ние всушност ќе имаме можност да набавуваме гас од австрискиот центар Баумгартен, потоа преку Унгарија, Бугарија и Грција. Исто така, ќе имаме пристап до грчките терминали за ЛНГ Ревитаузо и Александрополис. Мислам дека терминалите ќе бидат готови оваа година и можеме, но да имаме некои ефекти. Можеби можеме да исцедиме нешто од гасоводите ТАП (Трансјадрански) и ТАНАП (Трансанадолски)“, рече Бајатовиќ.

Тој напомена дека не знае дали можеме да потпишеме долгорочни договори, но дека можеби ќе можеме да земеме некој вишок од трговците што доаѓа од балансирање на системот или ако некои компании банкротираат, па никој не презема тој гас.

„Кога ќе почне терминалот за ЛНГ Александрополис, ние како Србија веќе резервиравме 300 милиони кубни метри“, рече Бајатовиќ.

Тој додаде дека, покрај гасот што го купуваме од Русите според формулата за нафта, купивме дополнителни 600 милиони кубни метри, како што рече, нешто од мешањето со Русите, што изнесува 70 отсто од берзата. цена на ТТФ, а 30 отсто според формулата за масло.

„Тоа беше нешто пониска цена од берзанската цена, купивме и нешто на берза, кое првенствено го складиравме во Унгарија.