СРЕДБАТА ВО ОХРИД НЕ БЕШЕ ДЕНОТ Д! Љајиќ: Пропадна надежта на десничарската опозиција дека Вучиќ ќе потпише нешто и ќе го сруши

Претседателот на Социјалдемократската партија на Србија (СДП), Расим Љајиќ, денеска оцени дека средбата меѓу претседателот Александар Вучиќ и премиерот на Косово Аљбин Курти не била „ден Д“, бидејќи е постигнат договор за спроведување на она што претходно се договорија.

– Во Охрид беше постигнат договор да продолжиме да преговараме и да го спроведуваме она што претходно го договоривме. Вака во најкус можен рок може да се опише исходот од вчерашните преговори меѓу Вучиќ и Курти. Затоа, не се случи никаков „ден“ – изјави Љајиќ.

Тој истакна дека ова е процес за кој дефинитивно ќе биде потребно време.

– Нема да заврши оваа година, а се осмелувам да кажам, ниту следната година. Постојат три причини за ваквата прогноза. Како прво, позициите на Белград и Приштина во однос на повеќедеценискиот проблем се толку далеку што тешко дека може да има брзо и одржливо решение. Второ, општествата и голем дел од јавноста, ниту во Србија, ниту во Косово, не се подготвени за голем исчекор и болен компромис, кој е потребен за конечно решение. Трето, меѓународната заедница сака договор, но не знае како да го постигне и се плашам дека не ги разбира ограничувањата споменати погоре – објасни Љајиќ и додаде дека „ова ќе биде почеток на маратон, а не на некој спринт. дисциплина”.

Охридската средба ќе се памети само по должината на траењето, а не и по исходот. Така, надежите на добар дел од десничарската опозиција дека Вучиќ ќе потпише нешто и дека на тој начин ќе добијат гориво за неговото соборување, пропаднаа .