Средба со Џејмс О’Брајан, Груби: Поддршката на САД беше и останува витална

0

Првиот вицепремиер и министер за политички систем и односи меѓу заедниците на Владата на Република Македонија, Артан Груби, придружуван од премиерот Димитар Ковачевски и колеги министри се сретнаа со помошникот државен секретар на САД за Европа и евро-Азија, Џејмс О’Брајан и амбасадорката на САД во нашата земја, Ангела Агелер.

Во фокусот на разговорот на средбата, како што најави првиот вицепремиер, бил сериозниот ангажман на Македонија во процесот на одобрување на уставните измени, организирањето и непреченото одвивање на демократските парламентарни и претседателски избори, како и продолжувањето на спроведувањето на реформите.

„Заедно со премиерот Ковачевски денеска го пречекавме помошникот државен секретар на САД за Европа и Евро-Азија, г. Џејмс О’Брајан и амбасадорката на САД во нашата земја, г. Ангела Агелер. Го зајакнавме сериозниот фокус на нашата земја на процесот на одобрување уставни измени, организирање и успешно спроведување на демократски парламентарни и претседателски избори, продолжување на имплементацијата на сите потребни реформи и големото значење што за нас го има Планот за раст на Западен Балкан. како пристап кон облакот за наша побрза интеграција. Поддршката на САД била и останува витална во секоја фаза од нашиот понатамошен демократски развој“, изјави по средбата првиот вицепремиер Артан Груби.